Politika

Viola fon Kramon odgovorila Bisljimiju: Duboko sam razočarana i zabrinuta zbog akcija kosovskih vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2024

-

19:00

Viola fon Kramon odgovorila Bisljimiju: Duboko sam razočarana i zabrinuta zbog akcija kosovskih vlasti
Viola fon Kramon odgovorila Bisljimiju: Duboko sam razočarana i zabrinuta zbog akcija kosovskih vlasti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo i Metohiju u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon poručila je danas da je duboko razočarana i zabrinuta zbog akcija prištinskih vlasti, koje, kako je rekla, "imaju direktne i negativne posledice na etničke Srbe i ostale zajednice na Kosovu".

Reagujući na kritike zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija upućenih specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, Fon Kramon je rekla da je Evropska unija sama svoj gazda i da ne treba niko da govori njenim čelnicima sa kim i kada mogu da se sastanu.

"Gospodin Lajčak se nekoliko puta susreo sa svim učesnicima koji mogu da doprinesu normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ova poseta NKEU (predstavnika Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji iz Srbije) je u skladu sa time. Oni nisu glasnogovornici predsednika Srbije Vučića, već nezavisna NVO koja podržava multietničke projekte i neumorno radi na integraciji unutar Kosova", navela je Fon Kramon u saopštenju koje je objavila na platformi X (Tviter).

Ona je dodala da su ovakve izajve (Bisljimija) ne samo lažne, već i opasne jer stavljaju metu na pojedince i njihove organizacije.

"Ključno je da multietnički karakter Kosova bude očuvan, cenjen i podržan. To je suština koja je umetnuta i u Ahtisarijev plan/ustav Kosova, na osnovu čega je Zapad priznao Kosovo", dodala je Fon Kramon.

Bisljimi je prethodno oštro kritikovao Lajčaka jer u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, ironično navodeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, "fer" i "neutralnog pristupa" stranama u procesu normalizacije odnosa.

On je to objavio, nakon što je Lajčak u utorak na svom nalogu na platformi X saopštio da je imao vrlo koristan sastanak sa predstavnicima NKEU u Briselu za koji je rekao da je uvek od pomoći "čuti glasove sa terena", i uz to objavio fotografiju sa sastanka. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija