Politika

Hovenijer: Ukoliko Kosovo ne bude tretiralo Ameriku kao partnera, neće ni Vašington Prištinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

15:48

Hovenijer: Ukoliko Kosovo ne bude tretiralo Ameriku kao partnera, neće ni Vašington Prištinu
Hovenijer: Ukoliko Kosovo ne bude tretiralo Ameriku kao partnera, neće ni Vašington Prištinu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Stav pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Džejmsa O' Brajana je da ukoliko Kosovo ne bude tretiralo Ameriku kao partnera, neće ni Vašington Prištinu, ponovio je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. 

On je pozvao Vladu Kosova da odloži odluku o zabra dinara, izrazivši, kako je rekao, ozbiljnu zabrinutost zbog načina primene odluke, kao i za Srbe koji žive od novca koji stiže iz Srbije.

Hovenijer je na konferenciji za medije podsetio da je i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen pre dva dana rekao da prištinske vlasti treba da povuku odluku o dinaru i da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, jer je tu odluku donela, uprkos protivljenju Vašingtona.

"Brine me da sada u svojim intervjuima govore da to neće uticati na naše partnerstvo. Želim da ponovim da to nije tačno. Nije tačno. Kako je rekao O'Brajan, ova situacija je već uticala na naše partnerstvo. O’Brajen je jasno izneo našu poziciju premijeru Kurtiju", rekao je Hovenijer i dodao da bi trebalo omogućiti Srbiji da pruža pomoć koja uključuje penzije, zdravstvenu pomoć i obrazovanje.

Podsetimo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je juče, po nalogu Aljbina Kurtija, na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije. 

On je rekao da pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije "Henderson" demonstrirali "osionost i grubost", a zatim ih oterali uz pretnju hapšenjem.  Oglasila se i NBS i  saopštila je da sa posebnom zabrinutošću prati i najoštrije osuđuje ponovno sprečavanje transporta i distribucije dinara na KiM i onemogućavanje snabdevanja srpskog naroda osnovnim sredstvima za život.

NBS je navela da privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji (KiM) danas ponovo nisu dozvolile da neophodna dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja građanima koji primanja ostvaruju u dinarima uđu na prostor KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija