Politika

Vučić posle razgovora sa Boreljom i Lajčakom: EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/02/2024

-

14:27

Vučić posle razgovora sa Boreljom i Lajčakom:  EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini
Vučić posle razgovora sa Boreljom i Lajčakom: EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i rekao da mu se čini da "EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini".

"Razgovarao sam sa Boreljom i Lajčakom o Kosovu i Metohiji, očekujem poziv u Brisel narednih dana i nadam se nekom rešenju, ali mi se čini da EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja sprovodi jednostrane mere i na svaki način pokušava da etnički očisti Kosovo od Srba", rekao je Vučić.

"Rekli smo da želimo da budemo na svakom sastanku ali da želimo da vidimo rezultate. Govorili smo o dinaru, jednoj od podmuklih laži Kurtija, koji ovde svima priča da smo u tromesečnom tranzicionom periodu koji se odnosi na to da neće otimati dinare, ali kako će ih ljudi imati da ne govorimo", rekao je Vučić novinarima drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije.

Dodao je da za to nema rešenja i da očekuje poziv u Brisel ovih dana.

"Borelj je korektan i razume šta se dešava, ali slaba vajda", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da i Miroslav Lajčak i Žozep Borelj dobro razumeju situaciju na KiM, ali da ne mogu ništa da preduzmu bez podrške država članica EU. Na pitanje ko je na sastancima pokazao veće razumevanje za sitauciju na KiM, evropski ili američki zvaničnici i da li oni uopšte žele da uđu u rešavanje problema koji je nastao zbog odluke Prištine da ukine dinar na KiM, Vučić je rekao: "Pa kako ko, ali razumeju i Borelj i Lajčak, oni nisu slepi, znaju oni to sve, ali morate da imate podršku država članica da se nešto preduzme".

Vučić je dodao da ne želi da komentariše to da li stvarno postoji ta podrška ili ne.

On je istakao da je od jutros u Minhenu imao sastanke sa američkim kongresmenima, da je razgovarao sa predsednikom najveće nemačke savezne države Bavarske Markusom Zederom, kineskim minsitrom spoljnih poslova Vang Jiom, kao i predsedavajućim Oebsa Janom Borgom.

"Značajno je što smo kongresmenima mogli da govorimo šta se zbiva. Dobro je što će večeras na radnoj večeri biti još više Amerikanaca koji donose odluke, ali i Evropljana", rekao je Vučić.

On je najavio da će 15. marta u Beograd doći predsednik Bavarske Zeder i da će biti dočekan kako veliki lideri i zaslužuju.

"Nije bilo novih pritisaka na Srbiju po pitanju KiM, ali jeste po pitanju Rusije"

Vučić je izjavio da na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu nije bilo "iza scene" nekih novih pritisaka na Srbiju po pitanju KiM, dok po pitanju Rusije jeste, ali da je to već uobičajeno, kako je rekao, na svakom mestu i na svakom koraku. Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li je bilo novih pritisaka po pitanju KiM i Rusije u Minhenu.

"Što se Rusije tiče, to uvek čujete na svakom mestu i na svakom koraku i to sam čuo bar na dva sastanka danas. To je ključna tema, mislim, da mi budemo sasvim fer, suviše smo mi mali, ovo su naše muke. Ali, Rusija je suština i sad ovo posle smrti Navaljnog, to je užasno teška situacija i naravno tragedija i loša vest za ceo svet, za svakog normalnog čoveka je užasno kada čujete da je neko preminuo. Da li je preminuo iz ovog ili iz onog razloga, to će istraga bilo čija da ustanovi, ali svakako loša vest koja doprinosi još težoj atmosferi", rekao je Vučić.

Dodao je da se ta atmosfera mogla osetiti i na konferenciji u Minhenu.

"Tako da mi smo suviše mali da bismo bili bilo kakav suštinski faktor, osim što niko ne želi da vidi da na bilo koji način mi imamo drugačiji stav od stava većine", rekao je Vučić.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija