Politika

Oglasio se portparol EU o sastanku u Briselu: Beograd i Priština da reše problem

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

13:50

Oglasio se portparol EU o sastanku u Briselu: Beograd i Priština da reše problem
Oglasio se portparol EU o sastanku u Briselu: Beograd i Priština da reše problem - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano nije danas precizirao da li će 27. februara biti održan sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predstavnicima Beograda i Prištine u Briselu, ali je izrazio nadu da će dve strane rešiti problem "prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane".

Stano je izrazio nadu da će dve strane rešiti problem "prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane, koja je uticala i na drugu stranu", aludirajući, navodi Tanjug, na uredbu  Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

"Poslali smo poziv partnerima da se bave određenim pitanjima. To smo juče to detaljno objasnili. Sada se nadamo da će obe strane biti u mogućnosti da se o tome dogovore i reše problem, koji je prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane, koja je uticala i na drugu stranu. To je naša uloga kao posrednika", rekao je Stano na bfifingu za medije u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li će sastanak biti održan nakon njegove izjave da je Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak i nakon što je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao da nije prihvatio poziv na sastanak, Stano je rekao da razgovori o održavanju sastanka ne treba da se vode kroz medije.

On je naglasio da EU ne komentariše sve što radi, već samo pokušava da pomogne stranama da nađu rešenje.

"Mislim da treba da se vratimo na uobičajenu praksu da se logističke diskusije o održavanju radnog sastanka ili sastanka na radnom nivou ne vode baš kroz medije i kroz javni domen i naše konferencije za štampu", poručio je Stano.

Stano je, na pitanje novinara da li će biti posledica ukoliko se niko iz Prištine ne pojavi na sastanku u Briselu, naglasio da EU ne spekuliše o scenarijima "šta ako".

"Uputili smo poziv, postavili smo ciljeve i izjavili da smo spremni da pomognemmo stranama da nađu rešenje", rekao je Stano.

 

Komentari (0)

Srbija