Politika

Vučić počeo sa konsultacijama o mandataru: Završeni razgovori listom Šaipa Kamberija i Ruskom strankom

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

07:40

Vučić počeo sa konsultacijama o mandataru: Završeni razgovori listom Šaipa Kamberija i Ruskom strankom
Vučić počeo sa konsultacijama o mandataru: Završeni razgovori listom Šaipa Kamberija i Ruskom strankom - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o kandidatu za predsednika vlade, a prvo se sastao sa predstavnicima izborne liste Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi, a onda i sa predstavnicima Ruske stranke - Slobodan Nikolić.

Nosilac liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" Šaip Kamberi izjavio je danas da je ta lista imala prilike da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavi sva pitanja koja su bitna za Albance, između ostalog, realizaciju plana od sedam tačaka, a da će se videti da li će nova Vlada biti spremna da to sprovede. Kamberi je novinarima posle razgovora kod predsednika Vučića u okviru konsultacija o mandataru rekao da nije opcija da oni budu deo Vlade Srbije, već im je cilj da se krene sa realizacijom političkog procesa koji je definisan tim planom.

Prema njegovim rečima od tog plana od sedam tačaka zavisi integracija, ekonomski razvoj i uspostavljanje bolje komunikacije Albanaca sa vlastima u Beogradu. Kamberi je rekao da je danas peti put kako se sastaje sa Vučićem u okviru ovih konsultacija i dodao, da bi integracija Albanaca trebalo da pođe od lokalnog nivoa gde je, kako kaže, nedovoljna zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama.

Nosilac liste Ruske stranke Slobodan Nikolić izjavio je danas posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru konsultacija o mandataru za sastav nove Vlade da su tom prilikom podržali stav da se ne uvode sankcije Rusiji, kao i stav o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. On je novinarima rekao da su razgovarali i o nedavno održanim izborima.

"Po našem mišljenju, izbori su bili regularni, nismo imali primedbi. Smatramo da su izbori bili pošteniji nego oni u SAD od pre četiri ili pet godina", rekao je Nikolić novinarima posle razgovora sa Vučićem. Na pitanje da li bi pruhvatio poziv da učestvuje u novoj Vladi, Nikolić je rekao da njih ne interesuju visoke funkcije, ali je rekao da na sastanku nije bilo reči o sastavljanju vlade već o drugim temama.

Nikolić je rekao da se govorilo o formiranju poslaničkog kluba koji bi pored njega činili i kako je predloženo, tri poslanika Milana Stamatovića iz Zdrave Srbije koji su nastupali na listi "Srbija ne sme da stane" i kojima bi se priključio i Milija Miletić iz Ujednjinjene seljačke stranke.

Konsultacije se održavaju u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Vučić je u utorak najavio da će od ponedeljka, 26. februara krenuti u konsultacije o formiranju vlade u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije i da će obaviti neophodne konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju.

"Od ponedeljka ću krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će da vam napišu pet saopštenja i deset izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara", rekao je Vučić.

Pored predstavnika Srpske napredne stranke, koja je osvojila i najviše, 129 poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, na Andrićev venac će sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata. Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je ranije za Tanjug da očekuju poziv i da će na konsultacije ići predsednik (stranke) Ivica Dačić.

"Očekujemo i spremni smo na razgovor o budućoj saradnji i prioritetnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju", rekla je Paunović.

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti posle konsultacija.

Siniša Ljepojević sa liste "Mi - glas iz naroda", koja se u međuvremenu podelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije.

Od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" stižu poruke da oni neće ići na konsultacije kod predsednika Vučića, jer smatraju da je njihovo učešće, kako je rekao Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, u ovom trenutku besmisleno. Sa druge strane, najavljuju da će naredne sedmice članovi koalicije SPN ići u Brisel, gde će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu povodom izbora u Srbiji.

Google Maps

 

Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Kako se bira vlada?

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade kad god se bira nova Vlada. Predsednik Republike dužan je da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.

Prema Ustavu, kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Kandidat za predsednika Vlade parlamentu iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Tanjug/Rade Prelić

 

Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. Narodna skupština odlučuje o izboru Vlade u celini, a za nju treba da glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a mandat joj teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Posle decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je deset lista: Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - 129, Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije - 18, Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 13 poslaničkih mandata, Mi - glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara - 6, Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - dva, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - dva, Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

Komentari (0)

Srbija