Politika

Konrad: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine uvek bila prioritetno pitanje

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

15:44

Konrad: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine uvek bila prioritetno pitanje
Anke Konrad - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je danas, na godišnjoj konferenciji Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 "U susret Sporazumu" u Beogradu, da je godinu i po dana, koliko je ona ambasadorka, normalizacija odnosa Beograda i Prištine uvek bila prioritetno pitanje.  

"Ono što je dogovoreno pre godinu dana (u Ohridu), to nije bilo nametanje novih zadataka, već jednostavno pokazivanje rešenosti da se sprovede dogovoreno. I razumeli smo da je to prihvaćeno sa obe strane, i od strane Beograda i od Prištine. Bilo je rešenosti da ne odustanemo i da idemo napred", rekla je Konrad.  

Dodala je da bez normalizacije odnosa, kako je rekla, nema uspešnog razvoja obe strane i da i Beograd i Priština gube mnogo na svojim kapacitetima zbog stalnih političkih tenzija. 

Konrad je dodala da je u interesu obe strane, Zapadnog Balkana kao i EU da se problemi reše i da je EU zbog toga preuzela na sebe da pomogne taj dijalog, ali da je, kako je rekla, za to potrebna politička volja. 

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić smatra da je bila ideja da nemačko-francuski plan bude potpuni, kako je rekao, reset odnosa i da je trebalo da dovede do "nove realnosti na terenu". 

"Na kraju, većina opcija koja je zapravo temeljila svoju kampanju na nemačko-francuskom sporazumu nije prošla ni cenzus", rekao je Surlić.  

S druge strane, kako je rekao, vlast je vrlo uspešno prezentovala nemačko-francuski sporazum sa crvenim linijama i prihvatila da polako sprovodi odredbe koje se tiču i dokumenata, registarskih tablica i da je pokazala dobru volju na terenu.   

"I vidimo da u stvari ono što je bilo mnogo teže za Beograd, da je faktički na neki način prihvaćeno u javnosti bez posledica. Priština dramatično predstavlja taj sporazum i kaže 'mi ovo nećemo prihvatiti'", konstatuje Surlić. 

Istakao je da, kao posledicu, na terenu imamo odsustvo bilo kakve perspektivnosti za srpsku zajednicu i sistemsku diskriminaciju prema njoj, kao i odsustvo bilo kakve ideje o pomirenju. 

Komentari (0)

Srbija