Politika

Vučić posle sastanka sa Zelenskim: Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/02/2024

-

19:05

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas da je glas Srbije sa poštovanjem slušan na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, kao i da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim imao do sada najotvoreniji razgovor.

"Čini mi se da je glas Srbije sa poštovanjem slušan ovde. Mogli ste to i od domaćina da čujete, ali i od mnogih drugih, pa čak i od predsednika Zelenskog koji je, kada se obraćao, pokazao poštovanje prema Srbiji, ali i po trajanju našeg bilateralnog sastanka", rekao je Vučić za RTS.

Naglasio je da je sa Zelenskim imao najotvoreniji razgovor do sada o svim važnim temama. 

"Sada se i jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe", naveo je Vučić. 

Istakao je da želi ljudima u našoj zemlji da kaže da ne razume kada izražavaju neke stavove protiv Ukrajine.

"Razumem ja naše odnose i prema Rusiji. Sve ja razumem odlično. Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila. I to želim da kažem svim ljudima. Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo, to su naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi. I trudimo se da imamo dobre odnose", naveo je Vučić.

"Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje UN, kao i o ključnom značaju diplomatije u rešavanju svih sukoba, jer nas tome, pre svega, uči teška istorija Srbije koja je vekovima stradala. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, a tema razgovora bio je i evropski put naših dveju zemalja", objavio je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

O sastanku sa Vučićem oglasio se na društvenim mrežama i Zelenski.

"Zahvalio sam Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i humanitarnoj i finansijskoj pomoći i dobrodošlicu Ukrajincima koji su pobegli od rata. Obavestio sam predsednika Vučića o trenutnoj situaciji na frontu. Razgovarali smo i o bezbednosnim i političkim izazovima u istočnoj Evropi", napisao je Zelenski na mreži Iks.

"Nije prošao pokušaj Prištine da se glasa o sankcijama Rusiji"

Predsednik Vučić izjavio je večeras da je učesnicima samita u Tirani rekao, tokom usaglašavanja deklaracije koja je usvojena, da postoje stvari gde Srbija ne može da pravi kompromise.

"Ne možemo da prihvatimo 'države', jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi računа. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću, da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština je, i pored toga što je znala kako izgleda deklaracija, insistirala da se ponovo glasa samo o sankcijama, što nije prošlo.

Vučić je rekao da je bilа tu još jedna stvar oko čuvenog "malignog uticaja Rusije".

"Mi imamo i neke druge o čijem malignom uticaju možemo da govorimo. Imali smo izbore, pa smo videli kako je to izgledalo. Dakle, ako vama smeta Rusija, neću ja da kažem da nama neko drugi smeta, ali hoću da kažem da je bilo onih koji su imali takav uticaj u našoj zemlji, a da to nisu bili Rusi. I onda su to sklonili, izbacili", rekao je Vučić.

"Srbija mora da sagleda svoju poziciju po pitanju proizvodnje municije"

Kada je u pitanju zajednička proizvodnja municije zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine, Srbija mora da sagleda svoju poziciju, poručio je Vučić.

"Na Zapadnom Balkanu značajni proizvođači su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. I to 50 odsto Srbija, 30 odsto Hrvatska, 20 odsto Bosna i Hercegovina. Onda je jasno o čemu se radi. Ja sam rekao da mi moramo da sagledamo svoju poziciju", rekao je Vučić za RTS odgovarajući na pitanje da li je realno očekivati da zemlje Zapadnog Balkana i Ukrajina zajedno proizvode municiju.

On je dodao i da je to rekao predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kao i da je popunjenost srpskih rezervi municijom 62 odsto.

"Izdao sam naređenje da se napuni do 100 odsto, što znači moramo mnogo sad da radimo kroz naše fabrike Lučane i Slobodu i Krušik, da bismo sve artiljerijske rezerve (granate) od 122 mm do 155 mm mogli da popunimo", naveo je Vučić. 

"Ukidanje dinara je jasan pokušaj Kurtija da protera Srbe sa KiM"

Ukidanje dinara na teritoriji KiM je jasan pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera Srbe iz južne pokrajine, rekao je Vučić i poručio da će novac "kako god, biti obezbeđen". 

"Kako god da bude, mi ćemo novac našem narodu da obezbedimo. Da definišemo jednom rečenicom - Aljbin Kurti hoće da istera Srbe sa Kosova i u toku je ne tako više ni tihi, već da ga ne zovem glasni, ali jasni pokušaj Kurtija da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta", rekao je predsednik. 

Naglasio je da razume muke srpskog naroda na KiM i da "mu krenu suze kada vidi naš narod da čeka ispred bankomata". 

"A možemo da im damo i tri puta više od onoga što im inače dajemo, samo zbog tehničkih stvari jednog neodgovornog čoveka koji bi želeo da protera ljude, koji bi želeo da uđe u legendu tako što će da uništi jedan ceo narod", rekao je predsednik. 

Poručio je da ljudi treba da znaju, dugoročno na bilo koji način, politika Kurtija neće moći da opstane. 

"A mi ćemo davati novac i donosićemo odluke u narednom periodu da još više i još snažnije pomognemo naš narod na KiM", poručio je Vučić.

Podsetimo, u Tirani se održava prvi Samit Ukrajina–Jugoistočna Evropa. Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je sinoć kasno doputovao u albansku prestonicu. 

Kako je Rama ranije najavio, tema samite je rat u Ukrajini, njegove posledice, kao i pokazivanje podrške zemalja Jugoistočne Evrope Kijevu. Detaljnije o samitu u našem LIVE blogu.

U Albaniji se nalazi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ranije danas, nakon učešća na plenarnom sastanku u okviru Samita, rekao da su danas i sutra pred njim veoma važne teme, kao i susret sa Zelenskim.

"Ukrajina je jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer nije gazila tuđi teritorijalni integritet. Verujem da ćemo nastaviti da gradimo prijateljske odnose sa tom zemljom, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost od pre dve godine, kao i da ćemo istrajati u politici prijateljstva prema drugim akterima sa istoka Evrope, uključujuči i Rusku Federaciju", objavio je Vučić na Instagramu.

 

Komentari (0)

Srbija