Evropa

U Tirani sutra samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa: Zelenski prvi put u Albaniji, učestvuje i Vučić

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/02/2024

-

21:22

U Tirani sutra samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa: Zelenski prvi put u Albaniji, učestvuje i Vučić
U Tirani sutra samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa: Zelenski prvi put u Albaniji, učestvuje i Vučić - Copyright Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Albanije

veličina teksta

Aa Aa

U Tirani se sutra održava prvi samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef albanske diplomatije Igli Hasani dočekao je u utorak veče na aerodromu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je u Tiranu došao na poziv premijera Edija Rame.

"Velika čast da poželim dobrodošlicu predsedniku Zelenskom. Ključni trenutak za negovanje bilateralnih veza i solidarnost sa Ukrajinom u njenoj herojskoj borbi protiv ruske agresije", napisao je Hasani na mreži Iks.

Ovo je prva poseta Zelenskog Albaniji, a sutra ga čeka prvo sastanak sa premijerom Ramom u 9, a sat vremena kasnije očekuje se potpisivanje niza sporazuma između dve zemlje. Posle tog sastanka, Rama će u 11 primiti lidere Zapadnog Balkana, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji.

U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne Palate postavljen je natpis "Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa".

Na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Zvanični prijem počeće sutra u 11 sati, u Kongresnoj Palati, a domaćin samita je premijer Albanije Edi Rama. 

Očekuje se da će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama.

Visoke mere bezbednosti u Tirani 

Samit se održava pod visokim merama bezbednosti, a na održavanju reda i bezbednosti skupa biće angažovano preko 1.600 pripadnika policijskih snaga.

Dan kasnije, u četvrtak, u Kongresnoj Palati se održava Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan. 

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta.

Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji. 

Planu rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa