Politika

Može li datum novih izbora da izbegne maraton i Uskrs: Kada će Beograđani opet na glasanje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2024

-

22:30

Može li datum novih izbora da izbegne maraton i Uskrs: Kada će Beograđani opet na glasanje?
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Posle tri neuspešne konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda i zvanično je postalo jasno da će građani prestonice ponovo morati na izbore. Rok od mesec dana za njihovo raspisivanje počeo je da teče 3. marta, a kada bi tačno Beograđani mogli na birališta i dalje je u fazi nagađanja. Osim što bi u okvire rokova pao i 5. maj, tačnije Uskrs, sve više se kao datum pominje jedan skoriji - 28. april, dan za koji je inače zakazano održavanje Beogradskog maratona.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić očekuje da će beogradski izbori da budu raspisani u narednih sedam, osam dana. To treba da uradi predsednik Narodne skupštine Srbije koji, međutim, još nije izabran. Od juče se kao datum naredne sednice pominje 12. mart, pa bi izabrani predsednik parlamenta mogao već tog ili narednog dana da raspiše beogradske izbore. Od 12. marta, na primer, počeo bi da teče rok od 45 do 60 dana za održavanje izbora.

"Zakonom predviđen rok je mesec dana da se raspišu izbori. Dakle, poslednji rok da se raspišu izbori je 3. april 2024. godine. Ako se ide na najkraći rok, ja zaista ne znam kada će to biti, to bi onda mogao da bude neki 28. april, a maksimalni rok ukoliko raspiše 13. aprila je 13. jun 2024. godine", rekao je za RTS Zoran Lukić, predsednik Gradske izborne komisije.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenio je da će beogradski izbori verovatno biti održani u periodu od 28. aprila do kraja maja kao i da će njihova atmosfera biti referendumska, jer je izvesno da će se napraviti određena vrsta odlučivanja - za i protiv.

Kraj aprila najizvesniji

Neizvesnost oko formiranja nove vlasti u Beogradu trajala je još od decembarskih izbora, a produžila se i nakon 19. februara, za kad je bila zakazana prva konstitutivna sednica. Stranački organi Srpske napredne stranke tek su u subotu doneli konačnu odluku o tome da će Beograd ponovo na izbore. Razlog za ponavljanje izbora je, podsetimo, činjenica da ni aktuelna vlast, ni opozicija nisu imali većinu, a nisu je dobili čak ni nakon raskola koji se dogodio u grupi "Mi - glas iz naroda".

Pošto je istekao zakonski rok za konstituisanje gradskog parlamenta koji traje 30 dana od objavljivanja rešenja o dodeli odborničkih mandata, počeo je da teče rok od 30 dana za raspisivanje novih izbora. Od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, niti više od 60 dana, odnosno kampanja može da traje najmanje 45, a najduže 60 dana. Izbori, prema Zakonu o lokalnim izborima, moraju biti održani na neradni dan, a u Srbiji je praksa da se održavaju nedeljom.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Politikolog Boban Stanojević rekao je za Insajder da je "99 odsto siguran da će to biti 28. april".

"Dobili smo najavu da će nastavak konstitutivne sednice biti 12. marta, što je specifičan datum. Što je vrlo verovatno pokušaj da se opozicija ućutka jer znamo šta se obeležava 12. marta (godišnjica ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića), da ne rade ono što se radilo na prvoj sednici i da se u nekoj polutišini izabere predsednik Narodne skupštine, da se time praktično stavi tačka na zasedanje Narodne skupštine dok ne prođu ovi izbori", rekao je on.

Hopotetički, kako ističe, izbori mogu da se održe i na Uskrs, 5. maja. Mogu još da se održe 21. i 28. aprila ili ostaju još tri nedelje u maju i jedna u junu. Kako kaže, postoji nekoliko razloga zašto je upravo 28. april najizvesniji.

"Jedna je 'ajmo brzinski da rešimo ove izbore jer meni deluje da opozicija, iako je računala da će biti ponovljenih izbora, mislim da se nije pripremala ova dva meseca jer sad sve ide ispočetka - potpisi, kampanja. Ima naravno po meni najvažnija stvar a to su 3. maj i 5. maj onosno godišnjice masakara od prošle godine i za vlast definitivno odgovara mnogo više 28. april nego na primer 10. maj ili 17. maj. Može da bude kasnije, ali iz njihove perspektive ja mislim da im je možda 28. idealan datum, posebno sad što svi pričaju da opozicini birači tobože idu negde na vikend, ja zaista molim sve da ne koriste to kao bilo kakav argument jer to zaista nije argument. Vi treba da ubedite ljude i motivišete da glasaju za vas, a ne da se pravdate time da je taj datum neprihvatljiv jer neko želi na odmor, to zaista zvuči neozbiljno", rekao je Stojanović..

Za 28. april zakazan je Beogradski maraton, dan kada dolazi i do višesatnih promena na linijama gradskog saobraćaja, a brojne saobraćnice su tradicionalno zatvorene, pa se postavlja pitanje koliko bi to uticalo na građane koji bi se uputili na biračka mesta.

U junu, inače, ističu mandati odbornika u beogradskim opštinama, a za nekoliko meseci trebalo bi da se održe i redovni lokalni izbori u više desetina opština i gradova. Nameće se pitanje da li će se istog dana kada i gradski održati i redovni opštinski izbori.

"Za lokalne organe vlasti na teritoriji grada Beograda, odnosno za gradske opštine, otprilike rokovi da se održe izbori su krajem juna, početkom jula. A ovde smo videli da su rokovi malo raniji, tako da gotovo je sigurno nemoguće da budu sprovedeni zajedno izbori za lokalne organe vlasti u gradu Beogradu i za gradske opštine", rekao je Lukić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija