Politika

Šefica poslanika Samoopredeljenja: Nemam informaciju da je Vlada uputila zahtev za povraćaj imovine Visokim Dečanima

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Eurnews Srbija

11/03/2024

-

15:35

Šefica poslanika Samoopredeljenja: Nemam informaciju da je Vlada uputila zahtev za povraćaj imovine Visokim Dečanima
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom medijskih informacija da je Vlada Kosova navodno uputila zahtev opštini Dečani da sprovede odluku Ustavnog suda o povraćaju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, šefica poslaničkog kluba vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja je rekla da nije obaveštena.

"Nemam informaciju da je takav zahtev uputila Vlada Kosova, morate se za to pitanje obratiti Vladi Kosova. Smatram da je Vlada adresa, dok sa druge strane, uz isti proces, pored odluke Ustavnog suda, vodi se i drugi pravni proces u Osnovnom sudu u Prištini, koji je osporio proces prenosa imovine od bivšeg vlasnika u manastiru Dečani. Dakle, mora se proveriti da, ako govorimo o pravdi, redu i pravu, moraju postojati i isti principi", rekla je. 

Ona je navela da sprovođenje odluke Ustavnog suda mora biti u skladu sa načelom odluke ili presude i Osnovnog suda ako je u postupku.

"Dakle, trebalo bi da postoji konačna odluka Osnovnog suda za proces, koji će onda otvoriti put za sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju da svi uslovi budu sazreli", poručila je. 

"Organi ili institucije koje treba da sprovedu odluku su van Skupštine Kosova, reč je o opštini Dečani ili o Katastarskoj agenciji Kosova. Naravno, ako imamo spornu situaciju, u svakoj od okolnosti bez efekta politizacije ili opterećenja kao što je slučaj sa ovom situacijom, uvek se pre konačne primene posmatra da li postoje sporovi u vezi sa imovinom. Odluka koja je doneta mora sačekati pojašnjenje u vezi sa zakonskim odlukama", navela je MImoza Kusari Ljilja.

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova i poslanik u kosovskoj skupštini Ramuš Haradinaj je rekao medijima da Aljbin Kurti i njegova vlada treba da preuzmu odgovornost za važne odluke i da nije fer da odluku oko povraćaja zemljišta manastiru Dečani, prebacuju na opštinu. Krajem prošle godine gradonačelnik opštine Dečani, Baškim Ramosaj, član Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da je njegov stav o povraćaju imovine manastiru dobro poznat i da to ne treba činiti.

Predsednik Saveza istoričara Kosova "Ali Hadri" u Dečanima, Skadran Imeraj, danas je na konferenciji za medije zatražio je da se ne sprovodi presuda Ustavnog suda u vezi sa imanjem, kako je rekao, u blizini manastira Dečani.

"Lideri države moraju biti oprezni i odlučni da se presuda Ustavnog suda ne sprovodi. Oni moraju da ubede zemlje članice EK pre glasanja o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope da će eventualno sprovođenje ove presude Ustavnog suda biti opasan presedan za Kosovo i da Kosovo može da sklizne u sudbinu Crne Gore, čija imanja i crkve su proglašene vlasništvom Srpske pravoslavne crkve", rekao je Imeraj.

Komentari (0)

Srbija