Politika

CIK u Prištini usvojila plan aktivnosti za glasanje o smeni gradonačelnika na severu KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2024

-

16:11

CIK u Prištini usvojila plan aktivnosti za glasanje o smeni gradonačelnika na severu KiM
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Centralna izborna komisija je usvojila plan aktivnosti i odluku o skraćenju rokova za glasanje o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Za usvajanje odluka je bilo devet članova CIK-a, a dvoje su bili uzdržani.

Prema odluci CIK-a, glavne aktivnosti za organizaciju  procesa glasanja za smenu gradonačelnika u Zubinom Potoku, Leposaviću, Mitrovici i Zvečanu, trajaće 44 dana.

Takođe, podnošenje zahteva za akreditaciju domaćih, međunarodnih nevladinih organizacija i posmatrača medija trebalo bi da počne 1. aprila i da se završi 15. aprila, kao i akreditacija posmatrača političkih subjekata.

Objavljivanje liste biračkih mesta vrši se najkasnije do 16. marta, dok period za promenu Biračkog centra u opštini počinje 18. marta i završava se 3. aprila.

Rok za osporavanje i potvrđivanje biračkog spiska počinje 18. marta i završava se 5. aprila, a prijava za registraciju birača van KiM počinje 29. marta i završava se 3. aprila.

Overa biračkog spiska trebalo bi da se završi najkasnije do 9. aprila.

Period glasanja putem pošte za registrovane birače van KiM počinje 12. aprila i završava se 20. aprila, dok prijava za registraciju birača sa posebnim potrebama i u ustanovama počinje 10. i završava se 18. aprila.

Na sednici CIK-a odobren je budžet za organizaciju procesa koji će se održati 21. aprila i to 233.204 evra.

Izbori su raspisani nakon peticije građana u četiri opštine na severu KiM za smenu gradonačelnika, koji su izabrani u aprilu 2023. godine i na koje je izašlo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Tada je od 1.567 Srba glasalo samo njih 13.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija