Politika

Eskobar ove nedelje stiže u Prištinu, tema razgovora - uredba kojom se zabranjuje dinar

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

09:13

Eskobar ove nedelje stiže u Prištinu, tema razgovora - uredba kojom se zabranjuje dinar
Eskobar ove nedelje stiže u Prištinu, tema razgovora - uredba kojom se zabranjuje dinar - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće ove sedmice Kosovo i Metohiju, gde će održati sastanke u vezi sa odlukom centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, kojom se, inače, zabranjuje upotreba dinara.

Kako je saopštio Stejt department, Eskobar će od 10. do 18 marta, osim KiM, posetiti i Belgiju, Austriju i Crnu Goru.

Eskobar će podstaći korake koji bi trebalo da osiguraju da potrebe građana na KiM budu u potpunosti zadovoljene, a u Prištini će razgovarati sa predstavnicima privremenih institucija i nevladinih organizacija, kao i sa Srbima sa KiM, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će Eskobar ukazati na, kako je navedeno, "snažnu podršku Sjedinjenih Država dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU".

Američki diplomata posetiće i Brisel, gde će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zvaničnicima NATO-a razgovarati "o naporima za unapređenje reformi koje će doneti trajni mir, stabilnost i prosperitet regionu Zapadnog Balkana".

Eskobar će se u Austriji sastati sa predstavnicima OEBS-a, sa kojima će, kako je navedeno, razgovarati o izborima u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Američki i evropski zvaničnici ranije su više puta pozivali Prištinu da odloži primenu uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara i koja dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija