Politika

Žurba u EU? Ekspresna poseta Lajčaka Prištini i najava susreta u Briselu znak da oko Kosova postoji "vremenski pritisak"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2024

-

10:06

Žurba u EU? Ekspresna poseta Lajčaka Prištini i najava susreta u Briselu znak da oko Kosova postoji "vremenski pritisak"
Žurba u EU? Ekspresna poseta Lajčaka Prištini i najava susreta u Briselu znak da oko Kosova postoji "vremenski pritisak" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prošlonedeljnih, može se reći, neuspelih razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu, specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak u utorak je boravio u zvaničnoj poseti Prištini gde se sastao sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem. Kako je rekao nakon susreta, sastanak se ticao mnogih nerešenih pitanja izdvajajući dve teme kao najvažnije - primenu postignutih sporazuma i nedavnu uredbu Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima. Ujedeno, najavio je novi sastanak glavnih pregovarača u Briselu za naredne dane.

U izjavi za medije Lajčak je rekao da je jučerašnja kratka poseta deo njegovih regularnih razgovora sa šefovima pregovaračkih timova, te da je odlučio da u Prištinu dođe jer se sa Bisljimijem saglasio da bi bilo korisno da se vide i lično razgovaraju.

Podsetimo, Bisljimi prošle nedelje nije išao u Brisel, objasnivši to rečima da "pitanje dinara nije deo dijaloga". Na strani Prištine bili su tako samo predstavnici Centralne banke Kosova, što je za srpsku stranu bio poseban problem. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da rešenje za problem dinara treba tražiti na političkom nivou pošto ne mogu oni koji, kako je rekao, nemaju politički mandat, da pregovaraju o tome.

Poseta Lajčaka Prištini zbog toga ne treba da iznenađuje, rekao je za Euronews Srbija koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

"Ona se dešava kao nastavak prošlonedeljnih pregovora u Briselu u kojima kosovska delegacija nije bila predstavljena na političkom već na tehničkom nivou. Imajući u vidu da je tema tih pregovora bila regulacija plaćanja institucija Republike Srbije na Kosovu nakon donošenja nove regulative CBK, svakako je bilo za očekivati da će se politički aspekti te teme voditi između Lajčaka i Bisljimija", rekao je on.

Međutim, brzina kojom je Lajčak doputovao u Prištinu, kao i nova najava razgovora sugeriše da se evropskim diplomatama žuri da se pitanje barem na neki način reši.

Šta je rekao Lajčak posle susreta sa Bisljimijem?

"Planiram da održim sastanak u Briselu na nivou glavnih pregovarača. To je bio i razlog zašto sam došao ovde", rekao je Lajčak novinarima u Prištini. 

Kada se radi o uredbi CBK o dinaru rekao je da planira da analizira posledice i da je bitno da se ona ne odrazi negativno na građane. On je rekao i da je u interesu obe strane da implementiraju do sada dogovoreno u Briselu.

Kako je dodao, sa Bisljimijem je razgovarao o brojnim pitanjima, od kojih je najvažnija implementacija postignutog osnovnog dogovora, kao i da je svima u interesu da ima pomaka u njegovoj primeni. 

Twitter/@MiroslavLajcak

 

"U ovom sporazumu imamo sve odgovore, šta i kako da radimo. Pitanje je samo kada će doći do implementacije ovih tačaka. Proveli smo dosta vremena preduzimajući korake i postoji strah sa obe strane šta ću ja, a šta druga strana. Ali verujem da se ta pitanja mogu rešiti vrlo jednostavno", rekao je Lajčak.

Lajčak je podsetio da je prošlonedeljni sastanak u Briselu bio konstruktivan, da su uspeli da pronađu odgovore na nekoliko pitanja, ali da postoje i pitanja koja nisu u nadležnosti eksperata koji su prisustvovali sastanku o čemu je danas takođe razgovarao sa Bisljimijem. Komentarišući to što se Bisljimi nije pojavio na tom sastanku Lajčak je rekao da je za taj sastanak u Briselu ostavio otvoreno obema stranama da izaberu ko će ih predstavljati, pa je tako Prištinu predstavljao guverner CBK, a Beograd direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Moramo da razgovaramo o tom pitanju na nivou šefova pregovaračkih timova i to je naredni korak", rekao je Lajčak.

Vremenski pritisak

Na pitanje očekuje li da glavni pregovarači zaista uskoro odu u Brisel, Mijačić kaže da dosta toga zavisi od informacija koje je Lajčak dobio od Bisljimija tokom sastanka.

"Prema izjavi Bisljimija Priština odbija da razgovara o upotrebi dinara jer to pitanje smatra unutrašnjim pitanjem Kosova ali je spremna da razmatra opcije za finansiranje zdravstva, obrazovanja i socijale od strane Beograda. U tim relacijama možemo očekivati rešenje za novonastalu situaciju, a da bi se pronašlo rešenje potreban je novi susret glavnih pregovarača u Briselu. Otuda najava Lajčaka može biti kredibilna, tj. moguće je uskoro očekivati novi susret Bisljimija i Petkovića u Briselu", rekao je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Tu je, međutim, još jedan faktor koji utiče na evropske diplomate - evropski izbori zakazani za jun i kampanja koja je bukvalno na pragu. 

"Svakako postoji i vremenski pritisak vezan za izbore za evropski parlament ali pitanje regulacije upotrebe dinara su mnogo važnija tema u ovom trenutku pa otuda treba očekivati intenzivnije diplomatske aktivnosti kako Lajčaka tako i drugih međunarodnih faktora", napominje Mijačić.

Ipak, sociolog Vladimir Vuletić ističe za Kosovo onlajn da je dolazak Lajčaka jasan signal da je Evropskoj uniji stalo da završi započete procese.

"Evropskoj uniji je stalo da se proces koji je započet sa Ohridskim sporazumom završi pre raspisivanja evropskih izbora i pre nego što briselska administracija završi svoj mandat. To je razlog zbog čega se Briselu žuri. I zato Lajčak koji je ovlašćen ispred EU da vodi te pregovore čini sve što je u njegovoj moći da taj proces završi", rekao je Vuletić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija