Politika

Lajčak: Čeka nas naporna nedelja, uskoro sastanak s Bisljimijem

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

19:50

Lajčak: Čeka nas naporna nedelja, uskoro sastanak s Bisljimijem
Lajčak: Čeka nas naporna nedelja, uskoro sastanak s Bisljimijem - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je glavna tačka njegovog dnevnog reda u Briselu prošle nedelje bio je sastanak između predstavnika Beograda i Prištine o pronalaženju odgovora na otvorena pitanja o nedavnoj odluci centralne banke u Prištini o ukidanju dinara, dodajući da “ova nedelja obećava da će biti naporna”.

“Pozdravio sam posvećenost obe delegacije da se konstruktivno angažuju u pronalaženju održivog rešenja za pogođene zajednice. Sastanak je bio važan prvi korak, međutim, ostaju mnoga politička pitanja i biće potrebni dodatni razgovori u danima koji dolaze. Zbog toga ću kao neposredan sledeći korak imati nastavak razgovora sa prvim zamenikom premijera Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem”, naveo je Lajčak sumirajući prošlu nedelju na svom Fejsbuk nalogu.

U Briselu je prošlog utorka održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na kojem se, pored ostalog, razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je nakon sastanka da je delegacija Beograda pokazala punu opredeljenost za rešavanje problema kao i da mora da se nađe rešenje za dinarsku isplatu, ali da je sastanak u Briselu pokazao da odluka povodom uredbe tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou.

On je istakao da činjenica da je on učestvovao na sastanku u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, pokazuje opredeljenost Beograda da probleme rešava kroz dijalog, za razliku od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji donosi eskalatorne mere sa ciljem proterivanja Srba sa KiM. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija