Politika

Drecun: Sve što se radi protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji služi kao pritisak na Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

13:48

Drecun: Sve što se radi protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji služi kao pritisak na Beograd
Drecun: Sve što se radi protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji služi kao pritisak na Beograd - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da ne postoji podrška vodećih zapadnih država da se zaustavi proces ukidanja dinara na  Kosovu, kao i da sve što se radi protiv opstanka srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini služi kao pritisak na politiku Beograda.

Kako je naveo za Tanjug, to se radi jer se od Beograda traže politički ustupci koji su vezani za francusko-nemački predlog sporazuma.

"Predsednik Vučić je bio u pravu kada je rekao da se Prištini tolerišu takvi potezi sve do granice kada ne bi postojala opasnost da izazove reakciju Beograda", rekao je Drecun.

Drecun je istakao da to što Priština radi protiv interesa i opstanka normalnog života srpskog naroda je zapravo njen najjači adut u pritisku na Beograd.

"Zapad to toleriše, ali neće dozvoliti da se pređe granica, kao što bi recimo bilo masovno etničko proterivanje, dovršavanje etničkog čišćenja uz masovnu upotrebu sile, jer bi to onda moglo da izazove reakciju Beograda. I to je granica koja se Kurtiju ne dozvoljava", naglasio je Drecun.

Dodao je da su izjave koje stižu iz Prištine kontradiktorne, kao i da je činjenica da je pokušaj ukidanja dinara u južnoj srpskoj pokrajini dogovoren sa zapadnoevropskim državama.

"Imate zvanični izjavu gde se kaže da su zvaničnici iz Prištine razgovarali sa Kvintom pre toga. Onda imate izjave američkih zvaničnika koji kažu da oni ne osporavaju autoritet i pravo Centralnoj banci Kosova da donosi odluke, niti Prištini. Jedino kažu da su samo požurili sa primenom, da su naglo promenili politiku koja je bila dogovorena", kazao je Drecun.

On ističe da nema naznaka da će se ta odluka promeniti, kao i da vodeće zapadne zemlje nemaju volju da utiču na ponašanje Prištine.

"Nažalost, bez pomoći Zapada, mi ćemo teško uspevati da zaustavimo Kurtiju u takvom ponašanju protiv interesa i opstanka srpskog naroda", zaključio je Drecun.

Komentari (0)

Srbija