Politika

Uhapšen Srbin iz Kosovske Mitrovice osumnjičen za ratne zločine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

04/03/2024

-

18:00

Uhapšen Srbin iz Kosovske Mitrovice osumnjičen za ratne zločine
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U Kolašinskoj ulici, u severnom delu Kosovske Mitrovice, uhapšen je muškarac, danas oko 16 časova, potvrdio je za Euronews Srbija zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica – Sever, Veton Eljšani.

On je rekao da regionalna policija na severu Kosova nije sprovela hapšenje.

“Asistirali smo centralnoj jedinici iz Prištine prilikom privođenja jednog lica iz Severne Mitrovice”, rekao je Eljšani za Euronews.  

Iz Kosovske policije su saopštili da su u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, uhapsili jedno lice srpske nacionalnosti zbog, kako su naveli, krivičnog dela „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

“Osumnjičeni Ž.N, (70) uhapšen je danas 3. marta 2024.godine oko 16 časova u Severnoj Mitrovici. Navedeni je osumnjičen za krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva – seksualno nasilje“ počinjeno tokom 1999. godine u opštini Vučitrn”, navodi se u saopštenju.

Razgovor sa uhapšenim je obavljen u prisustvu branioca, dodaju iz policije, kao i da mu je odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva određen pritvor u trajanu od 48 sati.

Oglasila se Kancelarija za KiM

"Premijer Kosova Aljbin Kurti i učesnici u njegovom planu etničkog čišćenja Kosova neće se smiriti dok na teritoriji Kosova bude bilo Srba, a to dokazuje i današnje hapšeje Ž.N. u Kosovskoj Mitrovici, koji je pre toga sa stotinama Srba proteran iz Vučitrna", saopšteno je večeras iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Kako se ističe, ljudima poput Ž.N se ne prašta što su uprkos "svim strahotama odlučili da ostanu n na Kosovu" i pripisuju im se "navodni ratni zločini".

"Na kraju će Kurti i njegovo inkvizitorsko pravosuđe za ratne zločine goniti i one koji nisu bili ni rođeni u vreme sukoba na Kosovu, jer u njegovim očima svi Srbi su zločinci i vredni progona samim tim što su pripadnici srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je desetine Srba na kosovu uhapšeno "zbog navodne sumnje da su počinili ratne zločine", a da se kasnije dokazalo da su "krivi samo zatošto je neko bacio oko na njihovu imovinu".

"Ova vrsta pravnog linča i zastrašivanja ljudi ne događa se nigde u Evropi, osim na Kosovu, i ako neko misli da će Srbi, koji tamo opstaju uprkos svom nasilju i pritiscima Kurtijevog režima, napustiti pognute glave svoja ognjišta, ne poznaju Srbe", dodaje se.

Iz Kancelarije zahtevaju da međunarodna zajednica Srbima na Kosovu garantuje minimum ljudskih i građanskih prava i uslova za dostojanstven život.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uhapšenom Srbinu obezbedila advokata, i pružiće mu, kao što je to činila u sličnim slučajevima u prošlosti, svu neophodnu podršku i pomoć.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija