Politika

Dr Elek: Zabrana dinara ugrozila pacijente i lekare u Kosovskoj Mitrovici, saniteti bi mogli ostati bez goriva

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

12:45

Dr Elek: Zabrana dinara ugrozila pacijente i lekare u Kosovskoj Mitrovici, saniteti bi mogli ostati bez goriva
Printskrin/Tanjug video/TV Most - Copyright Printskrin/Tanjug video/TV Most

veličina teksta

Aa Aa

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je danas da su zbog zabrane dinara na KiM direktno ugroženi zaposleni u kliničkom centru, ali i pacijenti u bolnicama, kao i da uskoro saniteti mogu ostati bez goriva, a problem su i grejanje i usluge.

"Osuđeni smo ponovo da idemo u centralnu Srbiju da podižemo lične dohotke, u Rašku, Novi Pazar i Kraljevo", kaže Elek.

On je na današnjoj konferenciji za medije kolegijuma KBC Kosovska Mitrovica izneo probleme sa kojima se bolnica suočava nakon zabrane dinara i naveo najugroženije kategorije koje ispaštaju zbog zabrane dinara.

Prema njegovim rečima, prva kategorija su zaposleni KBC, oko 1.700 radnika, čije porodice zavise od ovih primanja, prenosi TV Most.

"Znate da nam plate iz Srbije dolaze redovno od 2013. godine i da su više navrata uvećana. Sada su svi radnici ugroženi jer ne mogu da podignu novac. Vidite ogromne redove ispred jedine banke u kojoj možemo da podignemo novac - Banke Poštanske štedionice. Ovim su direktno ugroženi lekari, medicinske sestre, osoblje, tehničari, vozači, spremačice. Osuđeni smo ponovo da idemo u centralnu Srbiju da podižemo lične dohotke, u Rašku, Novi Pazar i Kraljevo", rekao je Elek.

Privatna arhiva

 

Druga ugrožena kategorija su, navodi, bolesnici, jer ne može da se plati hrana u dinarima.

"Nama su dobavljači sa ovih prostora i plaća se isključivo u dinarima. Opstruirani smo na dva načina jer postoji nekakva zabrana koju mi nismo videli u pisanoj formi a to je zabrana uvoza hrane iz Srbije. Naši nabavljači nisu u mogućnosti da nabavljaju hranu koja je propisana tenderskom dokumentacijom. Drugi način je što mi ne možemo da platimo tu hranu u dinarima i oni su u problemu, a samim tim i bolesnici" naveo je Elek, dodajući da su najugroženiji dijabetičari, operisani pacijenti i oni koji boluju od malignih bolesti.

Kao treći problem naveo je gorivo, pa uskoro saniteti mogu ostati bez goriva.

"Ne zbog toga što Srbija ne prebacuje novac, nego mi ne možemo da platimo", kaže Elek.

Četvrti problem je grejanje, jer se bolnica greje na mazut, što se takođe plaća u dinarima.

"Da bi bolnica normalno funkcionisala, nas za održavanje instrumenata poput rentgena, opslužuju firme iz Srbije. Ni te servisere koji održavaju naše aparate nismo u mogućnosti da platimo zašto što smo i obavezi da ih platimo dinarima", kaže Elek.

Naglašava da je problem i u uslugama kao što su pregledi za vozački ispit, sistematskih pregleda, participacija za analize koje se plaćaju u dinarima.

"Ova konferencija za štampu je ujedno i apel međunarodnoj zajednici i svim političkim činiocima koji mogu da utiču na Prištinu da se ova odluka odloži. Mi smo pristalice dijaloga, mirnog rešenja ove odluke, a ne naglog donošenja jednostranih odluka koje imaju za cilj eskalaciju problema na terenu, koja utiče i na zdravstvene radnike i šalje se signal običnom narodu da napusti ove prostore zato što neće imati svoju valutu. Hrabre nas izjave predsednika države Aleksandra Vučića koji je rekao da ima dovoljno novca. Sva davanja koja dolaze iz Srbije su potpuno redovna, i bila su do momenta do kada nije ukinut dinar”, navodi Elek.

Podseća da su ugroženi i specijalizanti, jer njihovo školovanje plaća KBC Kosovska Mitrovica u dinarima.

"Mislim da je svima jasno u kakvoj situaciji se nalazi KBC, postavljamo svi pitanje između nas koji će naredni korak Aljbina Kurtija biti da nam oteža život na ovim prostorima", rekao je Elek.

Najavio je da će razgovarati i sa resornim ministarstvom i sa Vladom Srbije, da će preovladati razum i naći se kompromisno rešenje za srpsku zajednicu.

"Ovo su sve činjenice i argumenti koje idu u prilog tome da je ova odluka jednostrano donešena, da je prenagljena i da ne ide u korist srpskog naroda. Ima više takvih odluka, Pravo na lečenje je jedno od osnovih prava, a kada to ukinete, ukidate i pravo na život. Pravo na život je zagarantovano pravo Povelje UN, ali na žalost da povelja nije ovde na snazi", zaključio je Elek.

 

Komentari (0)

Srbija