Politika

Ljiljana iz Gračanice ne može da podigne penziju i živi na rubu egzistencije: "Krpimo se od onoga što sam sačuvala"

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

10:35

Ljiljana iz Gračanice ne može da podigne penziju i živi na rubu egzistencije: "Krpimo se od onoga što sam sačuvala"
Ljiljana iz Gračanice ne može da podigne penziju i živi na rubu egzistencije: "Krpimo se od onoga što sam sačuvala" - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Odluka kosovske centralne banke da ukine dinarski promet na Kosovu i Metohiji najviše je pogodila penzionere i korisnike socijalnih davanja iz budžeta Republike Srbije, koji navode da im egzistencija zavisi isključivo od dinarskih primanja.

Samohrana majka i penzionerka Ljiljana Kučaj, koja u Gračanici u nedovršenoj kući živi sa ćerkom i četvorogodišnjom unukom, jedna je od mnogih čija je egzistencija, usled odluke Centralne banke u Prištini o zabrani dinara, dovedena u pitanje.

Printskrin/Tanjug video

 

"Primila sam pre mesec dana penziju, eto to razvučem. Malo ćerka pomogne, malo ja, za dete mora da bude. Uopšte se ne isplati da se ide po penziju (u centralnu Srbiju), treba dati za put, tako da ne znam kako ćemo", rekla je za Tanjug penzionerka Ljiljana Kučaj.

Dodaje da joj nije cilj da traži od nekoga milostinju, već da joj se samo omogući da ostvari pravo na ono što je kroz 33 godine radnog staža zaslužila.

"Za tu penziju sam radila. Imam 33 godine staža. U penziju sam otišla sa 13.400 dinara, sad se penzija povećala skoro duplo, ali to ništa ne vredi kad ne može da se podigne", kaže Ljiljana.

Printskrin/Tanjug video

 

Ljiljanina ćerka Suzana, diplomirani vaspitač, bez stalnog je zaposlenja, jedini izvor prihoda joj je socijalna pomoć koju ne može da podigne u Gračanici. Kaže da dinara odavno nema i da samo ona zna kako preživljava sa svojom četvorogodišnjom ćerkom.

"Krpimo se od onog što sam nekako uspela da sačuvam od ranijih pomoći. Koliko tu može da se sačuva, samo ja znam. Sve košta, sve je i poskupelo a dete raste i traži svoje", kaže Suzana.

Printskrin/Tanjug video

 

Podsetimo, kosovska centralna banka donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a Priština je u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranila transport dinara za isplatu zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja, do trezora koji se nalazi u Leposaviću.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija