Politika

Lajčak razgovarao sa Osmani o izborima na severu Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

08:37

Lajčak razgovarao sa Osmani o izborima na severu Kosova
Lajčak razgovarao sa Osmani o izborima na severu Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani razgovarao o izborima u četiri opštine na severu KiM.

"Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu, posebno o izborima na severu Kosova i nedavnom sastanku čiji sam domaćin bio u Briselu", napisao je Lajčak na mreži X posle jučerašnjeg sastanka sa Osmani na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji i razgovor ocenio kao "koristan".

U Briselu je 27. februara, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan sastanak na kojem je razgovarano o uredbi centralne banke u Prištini kojom se zabranjuje platni promet u dinarima, što dovodi u pitanje opstanak Srba u pokrajini.

Srbi sa severa KiM prikupili su i centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali potpise za smenu albanskih, nelegalnih gradonačelnika u opštinama na severu KiM, izabranih na izborima u aprilu 2023, koje su Srbi bojkotovali zato što Priština ne poštuje briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, a od 1.567 Srba glasalo je samo njih 13.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija