Politika

Hovenijer: Postoji zabrinutost oko sprovođenja odluke o zabrani dinara na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

23:45

Hovenijer: Postoji zabrinutost oko sprovođenja odluke o zabrani dinara na KiM
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da postoji zabrinutost zbog načina na koji će privremene prištinske vlasti sprovoditi odluku Centralne banke tzv. Kosova (CBK) o zabrani upotrebe dinara.

"Američka vlada ne zauzima stav o valuti koja se koristi na Kosovu, to je na kosovskim vlastima da utvrde. Ono što nas zanima je sasvim drugačije. Smatramo da pitanje sprovođenja uredbe Centralne banke i efekat implementacije na manjinske zajednice, uključujući posebno srpsku zajednicu na Kosovu, zahteva diskusiju u okviru dijaloga", rekao je Hovenijer za Reporteri.

Dodao je da je tzv. Kosovo preuzelo obaveze u pogledu zaštite i aranžmana za manjinske zajednice.

"Među njima su bila i neka konkretna obećanja da će Srbija moći da izabere da iskoristi to pravo za pružanje podrške pojedincima putem socijalnih davanja. I za socijalne usluge kao što su medicinske usluge i obrazovanje. Kako Srbija koristi to pravo, ako to želi, važno je bilateralno pitanje. Tako da je naša briga sve vreme bio način na koji vlada sprovodi ovu uredbu", rekao je Hovenijer.

On je naveo da će se proces primanja mesečnih prihoda za članove manjinskih zajednica promeniti i istakao da je neodgovorno da se taj proces menja bez pripremnih radova i bez rada sa pogođenom zajednicom.

"U ovom slučaju, bez rada sa Srbijom, vladom koja taj novac ubacuje u sistem da izdržava ljude koji primaju penzije, plate samohranih roditelja i slično. Postoji obrazovni sistem i zdravstveni sistem koji pruža usluge desetinama ili hiljadama ljudi. Dugoročno gledano, Vlada Sjedinjenih Država snažno veruje da ovi sistemi treba da budu integrisani kroz Zajednicu opština sa srpskom većinom. Radili smo na tome više od jedne decenije", poručio je Hovenijer.

On je, istovremeno, pozvao vladu privremenih prištinskih vlasti da krene napred sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Neke od zabrinutosti koje smo izneli u vezi sa primenom uredbe Centralne banke otklonili bismo da imamo Zajednicu opština sa srpskom većinom. Sve vreme se pretpostavljalo da će to postati način na koji će Srbija, u skladu sa kosovskim zakonima, pružati zdravstvene i obrazovne usluge. Dakle, ovo je naš stav", istakao je američki ambasador u Prištini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija