Politika

Petković: Rešenje o dinaru tražiti na političkom nivou, zato sam ja u Briselu za razliku od Bisljimija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/02/2024

-

15:19

Petković: Rešenje o dinaru tražiti na političkom nivou, zato sam ja u Briselu za razliku od Bisljimija
Petković: Rešenje o dinaru tražiti na političkom nivou, zato sam ja u Briselu za razliku od Bisljimija - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Methiju Petar Petković rekao je, nakon završetka današnjih razgovora u Briselu, da su oni bili izuzetno teški, da je delegacija Srbije nastupila odgovorno, argumentovano i odlučno, odjašnjavajući i ukazujući na katastrofalne posledice jednostrane odluke vlasti u Prištini da ukine dinar.

"U razgovoru sa Lajčakom u Briselu došli smo do istog stava da je za rešavanje jednostranih odluka Prištine potreban politički nivo, jer ljudi sa ekspertskog nivoa ne mogu ništa da reše, u Briselu smo da bi se došlo do rešenja i da se uklone sporni delovi uredbe tzv. CBK, a da Banka poštanska štedionica ostane i funkcionise na prostoru KiM", rekao je Petković.

Kako je rekao, delegaciju koju je predvodio su činili predstavnici i Ministarstva finansija i Banke poštanske štedionice. 

"Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralou dijalogu, ali obzirom da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i da je ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

"U diskusiji su predstavnici tzv CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te tzv. uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalje vezano za platni promet, već da je reč o čisto političkoj odluci", ukazao je Petković.

"Činjenica da sam ja ovde, za razliku od Bisljimija pokazuje opredeljenost Beograda da sve probleme rešava kroz dijalog", rekao je Petković.

Kako je rekao, pokrenuta su sva važna, goruća pitanja.

Ismaili: Argumentovali smo da postoje načini kako prebaciti finansijska sredstva

Ahmet Ismaili guverner Kosova je potvrdio pred novinarima da je pred evropskim posrednikom I kolegama iz Srbije izneo sve opcije kako Srbija može transfersati fincijska sredstva.

"Mi smo argumentovali da postoje načini kako prebaciti financijska sredstva. Ponudili smo tehnička rešenja za koja nije potrebno menjati uredbe. Mi smatramo da postoje načini da na ši građani Srpske nacionlanopsti mogu primiti pomoć iz Srbije, ako Srbija odluči da obavi transfer. Mi smo ispunili našu obavezu u smislu saradnje sa međunarodnim faktorom, I pokazali smo danema ograničenja niti prepreka zbog uredbe", izjavio je guverner Ismaili na kraju sastanka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija