Politika

Lajčak u Prištini: Narednih dana sastanak glavnih pregovarača u Briselu, razgovarali smo i o ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/03/2024

-

12:16

Lajčak u Prištini: Narednih dana sastanak glavnih pregovarača u Briselu, razgovarali smo i o ZSO
Lajčak u Prištini: Narednih dana sastanak glavnih pregovarača u Briselu, razgovarali smo i o ZSO - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Osnovni sporazum iz Ohrida je najbolji sporazum koji je mogao da bude postignut i Evropska unija očekuje njegovu bržu implementaciju, rekao je danas u Prištini Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

"Razgovarali smo i o Statutu Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Lajčak, istakavši da će nastavak dijaloga u Briselu, na nivou glavnih pregovarača, biti sledeće nedelje u Briselu. Juče je predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio da se o statutu ne razgovara u dijalogu i da Kosovo sprema svoj nacrt.

Lajčak je danas novinarima rekao i da je pitanje dinara deo dijaloga, kao i da je dogovor iz Ohrida najbolji sporazum koji je mogao da bude postignut.   

"Mi bismo voleli da vidimo bolji napredak u procesu implementacije Osnovnog sporazuma i razgovarali smo kako da ubrzamo njegovu implementaciju. Drugo pitanje o kojem smo pričali, koje je isto važno, jeste nedavna uredba Centralne banke Kosova u vezi platnog prometa. To pitanje je relevantno za dijalog i veoma je važno", naglasio je Lajčik, nasuprot tvrdnjama kosovskih zvaničnika da je uredba unutrašnja stvar Kosova o kojoj se ne razgovara.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Specijalni predstavnik EU za dijalog je ponovio da će analizirati odgovore koje je dobio, kao i da će navesti na koja pitanja odgovora nema kada je u pitanju primena uredbe Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.

"Moramo se uveriti da na kraju neće biti ljudi, građana i pojedinaca na koje će negativno uticati odluka CBK, to je takođe naša briga", istakao je on.

Sastanaka Lajčaka i kosovskog premijera ili predsednice, nije bilo i on je posle izjava za medije, kako je sam rekao, otputovao za Brisel.

Podsetimo, prošle sedmice održana je još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine, a sastanku sa Lajčakom prisustvovali su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanske Štedionice, a sa strane Prištine direktor Centralne banke Kosova. Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi koji je takođe dobio poziv rekao je da u Brisel neće ići jer dinar nije tema za dijalog.

"Pozdravljam posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK. Sastanak u okviru dijaloga bio je važan prvi korak, ali na mnoga politička pitanja nema odgovora. Biće potrebni dodatni sastanci", poručio je Lajčak prošle sedmice nakon sastanka u Briselu.

Petković je nakon sastanka 27. februara u Briselu rekao da je razgovor bio izuzetno težak, da je delegacija Srbije nastupila odgovorno, argumentovano i odlučno, odjašnjavajući i ukazujući na katastrofalne posledice jednostrane odluke vlasti u Prištini da ukine dinar.

"U razgovoru sa Lajčakom u Briselu došli smo do istog stava da je za rešavanje jednostranih odluka Prištine potreban politički nivo, jer ljudi sa ekspertskog nivoa ne mogu ništa da reše, u Briselu smo da bi se došlo do rešenja i da se uklone sporni delovi uredbe tzv. CBK, a da Banka poštanska štedionica ostane i funkcionise na prostoru KiM", rekao je Petković.

Kako je rekao, delegaciju koju je predvodio su činili predstavnici i Ministarstva finansija i Banke poštanske štedionice. 

"Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralou dijalogu, ali obzirom da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i da je ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

"U diskusiji su predstavnici tzv CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te tzv. uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalje vezano za platni promet, već da je reč o čisto političkoj odluci", ukazao je Petković.

"Činjenica da sam ja ovde, za razliku od Bisljimija pokazuje opredeljenost Beograda da sve probleme rešava kroz dijalog", rekao je Petković.

Ahmet Ismaili guverner Kosova je potvrdio pred novinarima da je pred evropskim posrednikom I kolegama iz Srbije izneo sve opcije kako Srbija može transfersati fincijska sredstva.

"Mi smo argumentovali da postoje načini kako prebaciti financijska sredstva. Ponudili smo tehnička rešenja za koja nije potrebno menjati uredbe. Mi smatramo da postoje načini da naši građani srpske nacionlanosti mogu primiti pomoć iz Srbije, ako Srbija odluči da obavi transfer. Mi smo ispunili našu obavezu u smislu saradnje sa međunarodnim faktorom, i pokazali smo da nema ograničenja niti prepreka zbog uredbe", izjavio je guverner Ismaili na kraju sastanka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija