Politika

Petković u utorak u Briselu, predvodi delegaciju Beograda na novoj rundi dijaloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/02/2024

-

12:44

Petković u utorak u Briselu, predvodi delegaciju Beograda na novoj rundi dijaloga
Petković u utorak u Briselu, predvodi delegaciju Beograda na novoj rundi dijaloga - Copyright Tanjug/AP/Fred Sierakowski, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem učestvovaće u novoj rundi dijaloga u Briselu zakazanoj za utorak 27. februar, saznaje Tanjug.

Delegacija putuje na poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je juče za Euronews Srbija da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao "nedopustivim" ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

"Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo", naveo je Stano u pisanoj izjavi za Euronews Srbija.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje Koha.

"Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara", naveo je Stano.

On je na taj način odgovorio na optužbe Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, po kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana.

Bisljimi je juče rekao ida je primio poziv Brisela za sastanak sledeće nedelje po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje jer, kako je rekao, "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Stano je podsetio i da je visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju.

"Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara", naveo je Stano.

Na taj način je odgovorio na optužbe Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, po kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana.

Bisljimi je pre nekoliko dana rekao da je primio poziv Brisela za sastanak sledeće nedelje po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje jer, kako je rekao, "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Prema uredbi koju je usvojila centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara. Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija