Politika

Evropske diplomate "broje sitno" do kraja mandata: Stručnjaci za Euronews Srbija o dometima u dijalogu Lajčaka i Borelja

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

03/03/2024

-

21:01

Evropske diplomate "broje sitno" do kraja mandata: Stručnjaci za Euronews Srbija o dometima u dijalogu Lajčaka i Borelja
Evropske diplomate "broje sitno" do kraja mandata: Stručnjaci za Euronews Srbija o dometima u dijalogu Lajčaka i Borelja - Copyright FoNet/Evropski savet, Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine završena je pre nekoliko dana u Briselu, bez konkretnih pomaka u rešavanju problema zbog kojeg su i dve strane i došle. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon još jedne maratonske runde ocenio je da na mnoga politička pitanja i dalje nema odgovora. On je tako prokomentarisao sastanak koji je sa dve strane sazvan povodom odluke Centralne banke Kosova o ukidanju upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je sumirajući rezultate nedavno završene Minhenske konferencije izjavio da je razgovarao na odvojenim sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima između Beograda i Prištine, ali da su, nažalost, razgovori bili bezuspešni.

"Pozdravljam posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK. Sastanak u okviru dijaloga bio je važan prvi korak, ali na mnoga politička pitanja nema odgovora. Biće potrebni dodatni sastanci", poručio je specijalni izaslanik nakon sastanka, koji se pre nekoliko dana u Briselu sastao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, a zatim i sa delegacijom Beograda, predvođenom Petkovićem.

U delegaciji sa Petkovićem bili su i predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanske štedionice kao i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. Evropski izaslanik sastao se i sa delegacijom Prištine, koju predvodi Ahmet Ismailji iz Centralne banke Kosova. Lajčak je posredovao i na sastanku na nivou finansijskih eksperata Beograda i Prištine. Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao je da na sastanak neće doći, jer za njih tema o dinaru ni nije za dijalog.

Dvojica diplomata još kratko će biti posredinici u dijalogu dve strane, budući da se bliže izbori u Evropskoj uniji, a sagovornici Euronews Srbija poručuju da ni Borelj ni Lajčak nisu uradili dovoljno, ili bar koliko su mogli. I dok nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da njih dvojica nisu ispoštovali Briselski sporazum i da bi formiranje Zajadnice srpskih opština rešilo brojne probleme, ali da za to nije bilo političke volje, programski direktor organizacije "Novi treći put", Dimitrije Milić kaže da rezultati postoje, ali da su više ograničeni na neke određene mere i formalizaciju dogovorenih tačaka iz Ohrida, nego na generalnu atmosferu normalizacije.

Podsetimo, pre pet godina, na mestu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj zamenio je koleginicu Federiku Mogerini. Mnogi su tada polagali nade u Katalonca, jednog od najvećih protivnika otcepljenja Katalonije.

Nekoliko meseci kasnije, na predlog novog šefa evropske diplomatije, Miroslav Lajčak je imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i to 1. aprila 2020. godine. Takva pozicija unutar EU do tada nije postojala, a za vođenje dijaloga bila je zadužena osoba koja je bila na čelu evropske diplomatije. Bilo je predviđeno da on na toj poziciji Lajčak ostane do 31. marta 2021. godine, ali mu je mandat produžen.

Njegovo imenovanje predložio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj. Njih dvojica su pre ovih funkcija obavljali funkcije šefova diplomatija u svojim zemljaama - Lajčak u Slovačkoj, Borelj u Španiji - zemljama koje su među onih nekoliko koje nisu priznale nezavisnot Kosova.

Upravo zbog njihovih ocena, a u susret novim izborima u Evropskom parlamentu postavlja se pitanje kakvi su dometi odnosno rezultati dvojice diplomata poslednjih godina u dijalogu Beograda i Prištine?

FoNet/EU

 

Naime, nakon još jednog sastanka na kojem nije bilo pomaka u rešavanju problema koji muči mnoge Srbe na severu Kosova, a koji zbog odluke Prištine danima čekaju u redu da podignu novac, veliko je pitanje i kada će dijalog biti nastavljen na političkom nivou i da li će do kraja mandata dvojce evropskih zvaničnika do njega i još koliko zapravo novih sastanaka i doći budući da se u zajednici svi spremaju za predstojeće izbore.

Milivojević: Glavni bilans - Ohridski sporazum

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević za Euronews Srbija ocenjuje da i ova, kao ni prethodna evropska garnitura nisu ispoštovali Briselski sporazum do kraja da se formira Zajednica srpskih opština i da se na taj način spreči dalja eskalacija.

"Zajednica srpskih opština pokrila bi sve ove probleme s kojima smo sada suočeni. Međutim, za to nije naravno očigledno postojala ni politička volja i to je ključno. To je prva stvar, drugo njihov glavni bilans da tako kažem je u suštini Ohridski sporazum. Dakle, pokušaj da se konstruiše taj pravno obavezujući sporazum i da se stavi platforma za nastavak i okončanje dijaloga. Sve je nekako koncipirano i vezano za pristupne pregovore sa EU i to je trebalo da bude šargarepa  kada je reč o Srbiji. I da to u stvari bude kriterijum i za uspeh u pregovaračkom procesu", objašnjava Milivojević.

Međutim, kako dodaje, ono što je za vreme mandata Borelja i Lajčaka "razrešeno" jeste stav EU, a to je, kako ističe, da ona zapravo nije nepristrasna i statusno neutralna.

"Nadvladao je koncept koji promovišu ove vodeće zemlje koje su uključene i u Kvintu, a to je da se kosovska država na neki način potvrdi i da se obezbedi kroz ceo Zapadni Balkan, da se reši i pitanje Kosova i odnosi Beograd-Priština, ali na način koji bi napravio nove granice na Balkanu i koji bi potvrdio rezultate, rekao bih od 1999. pa nadalje, a to je kosovska državost. I to je sad potpuno jasno i to je na neki način bilans ove graniture. Što se tiče onog generalno, bilans je nikakav jer, nema sporazuma. Što se tiče interesa Zapada, moram da kažem da je bilans dobar, zato što su upostavili platformu i na neki način Srbiju stavili pred svršen čin, kad je reč o njenim evropskim integracijama i o daljem procesu pristupanja", podvlači Milivojević te navodi da ako se sve to "ugradi" u Poglavlje 35 da će na neki način otvoriti problem u pristupnim pregovorima za Srbiju.

Kaže i da proces normalizacije odnosa dve strane praktično nije ni odmakao, da je rešeno samo nekoliko pitanja, npr. oko slobode kretanja, te da je to nešto što proizlazi iz ranijih tehničkih sporazuma.

"Ali ništa nije rešeno što bi bilo suštinski vezano za normalizaciju i ono što bi za Srbiju bilo od ključnog značaja, a to je Briselski sporazum iz 2013, ZSO, garancije za srpski narod i mogućnost rešenja koje bi išlo u pravcu državnih i nacionalnih interesa Srbije u punom smislu. Tako da u tom pogledu teško da ima nekog ozbiljnog bilansa", kaže Milivojević za Euronews Srbija i podvlači da sve dalje treba da se rešava na političkom nivou.

Dodaje da Priština sve više insistira da se pregovori vode između dve nezavisne države, da srpska strana to ne može da prihvati, te da ne vidi mogućnost da se bilo šta ozbiljno nastavi.

"Neophodna je intervencija zapadnih sila koje imaju mogućnost i mehanizme da deluju. Prema tome, da stvore ambijent za nastavak dijaloga koji bi išao u pravcu prvo deeskalacije, koje još nemamo, a onda i normalizacije. U kojoj meri će oni kako reagovati, to ne znamo. Vidimo da je američka strana nešto aktivnija u neprihvatanju politike Prištine u ovom trenutku, pogotovo je ovo je izraženo oko dinara, ali ne vidimo mere", navodi.

Lajčakov "specijalni" status

Govoreći o Lajčaku i njegovom specijalnom statusu, Milivojević kaže da ni, on kao ni Mogerini nije učinio mnogo toga. Sve što je i učinjeno, kaže, nije učinjeno njegovom ili Boreljevom zaslugom, već zahvaljućim zapadnim silama.

"Ako Lajčak i ima neki bilans, on je minimalan. I kad govorimo o zapadnim silama, naravno imam u vidu Ameriku, pre svega, a onda i Nemačku i London, manje Francuze i druge", kaže Milivojević.

Kad su Evropljani u pitanju, kako nastavlja, smatra da Priština na tom polju bolje stoji.

"Ima nekako bolju podršku Evropljana, Nemaca, Engleza na neki način u odnosu na Amerikance u ovom trenutku. Ali to ništa ne znači. To ne znači da će stvar da se deblokira. Nema uslova za neki susret. On može veštački da se napravi. Da se napravi, da se stvori iluzija, da dijaloga ima. Ili da se tu nešto događa. Ali u suštinskom smislu nema ničega što bi nas navodilo na zaključak o nastavku dijaloga o suštinskim pitanjima, o deblokadni procesa vezano za suštinska pitanja, o deeskalaciji, o rešenju koje bi stvorilo povoljan politički ambijent", kaže Milivojević.

Milić: Neuspeh bi bio - ratno stanje

Ni programski direktor organizacije "Novi treći put" Dimitrije Milić ne smatra da su Borelj i Lajčak u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine bili nešto previše uspešni, ocenivši da je njihov uspeh bio "šarenolik". Smatra da rezultati postoje, ali su više ograničeni na određene konkretne mere i na formalizaciju dogovorenih tačaka iz Ohrida, nego na generalnu atmosferu normalizacije. Svakako, dodaje, amanet dvojice evropskih diplomata će biti i ukoliko Ohridski sporazum uđe kao kriterijum za Pogalvlje 35.

"U nekim oblastima on postoji, u nekim on ne. Što se tiče neke generalne atmosfere u odnosima između Beograda i Prištine, možda se kaže da je ta atmosfera bila dosta daleko od normalizacije, u smislu da je u retorskom smislu da poruke koje su političke bile slate iz Beograda i Prištine nisu dale ohrabrenje da će se odnosi normalizovati. To je jedan element ako bismo gledali samo retoriku i ono što je politički kontekst. Međutim, ako bismo gledali praktične korake, do nekog stepena normalizacije, prvenstveno što se tiče dokumenata i što se tiče priznavanja dokumenata je došlo, svakako okvir koji je postojao kroz ohridski sporazum će izvesno biti i okvir koji će biti implementiran i kada se radi o samim pregovorima za članstvo u EU i za kosovski i za stranu Srbije", rekao je Milić za Euronews Srbija.

Dodaje i da je uspešnost Borelja i Lajčaka u dijalogu bila onolika koliko su individualne države  uspele da ulože svog pritiska i političkog kapitala da do rešenja dođe.

"Onoliko koliko su uložile dotle se i stiglo, recimo do osrednjeg nivoa. Neuspeh bi bila situacija ratnog stanja ili bi neuspeh bilo da dogovor ostane mrtvo u slovo na papiru, da ne bude nigde implementiran, niti da on postane deo nekog okvira. Ovako možemo reći da je to značajno više od toga, ali opet ne da bi mogli da kažu da je to bilo potpuno uspešno, jer da je uspešno, strane bi već ove ušle u veliku implementaciju, značajan deo stvari bi već uveliko bio implementiran... Ovako ono i dalje, kolokvijalno rečeno, visi u vazduhu", objašnjava Milić.

Komentari (0)

Srbija