Politika

Lajčak: Priština blokira osnovni sporazum, obavezno formiranje ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

18:55

Lajčak: Priština blokira osnovni sporazum, obavezno formiranje ZSO
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je Priština ta koja blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i njegova primenu, kao i da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbežno u svakom kontekstu "puta Prištine" ka evropskim telima.

''Jedan od koraka je usvajanje uredbe kojom se Statut ZSO upućuje Ustavnom sudu na procenu ustavnosti, da se odblokira proces sprovođenja Sporazuma, ali to se ne dešava i gubi se vreme.Jasno je da bi sporazum doneo toliko jasnih koristi stanovništvu Kosova, a ono treba da postavi leigitimno pitanje svojoj vladi, zašto još ne može da ima te koristi'', rekao je Lajčak u intervjuu za prištinski list Nacional.

Rekao je i da neuspeh da se to uradi predstavlja kršenje obaveza tzv. Kosova prema EU.  

"Osnivanje ZSO treba posmatrati i u kontekstu ambicija Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama. Ove organizacije, posebno one koje se bave zaštitom i unapređenjem vladavine prava, pridaju veliki značaj ispunjavanju obaveza svojih članova prema međunarodnom pravu'', rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da su predlozi EU bili da se daju dodatne garancije i da se dodatno ojača status Sporazuma, kako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno zahteva.

"Ali isto tako, inicijalizacija ili formalno slanje sporazuma u ​​UN, nisu bili dovoljni za kosovskog premijera, koji traži formalizaciju kroz bilateralno potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije", rekao je Lajčak za portal Nacionale.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija