Politika

Stigli računi za struju na severu Kosova, ali i prvi problemi: Detalji ugovora sa Elektroseverom

Komentari

Autor: B. Gigović Grubić/A. Ćup

08/03/2024

-

21:29

Stigli računi za struju na severu Kosova, ali i prvi problemi: Detalji ugovora sa Elektroseverom
Stigli računi za struju na severu Kosova, ali i prvi problemi: Detalji ugovora sa Elektroseverom - Copyright Ana Marija Ivković, profimedia, Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Računi za struju na severu Kosova počeli su da pristižu, a uz njih stigao je i ugovor koji građani treba da potpišu sa kompanijom Elektrosever. Međutim, već se javljaju prvi problemi, a to je da su ih građani primili juče, a kao datum kada treba da se izmiri dugovanje za februar naveden je 10. mart - inače, nedelja kada nema platnog prometa.

Na računu, u koji je redakcija Euronews Srbija imala uvid, navodi se da je period za koji se obračunava struja od 1. do 29. februara, a da je datum izdavanja 28. februar. Rok za plaćanje naveden je 10. mart. Ipak, ni to nije jedini problem. Kako navodi novinarka sa Kosova i Metohije Ana Marija Ivković, mnogi su dobili račune, ali koji ne glase na njih. Naime, adresa je prava, ali se ne poklapa ime na koje se vodi nekretnina.

"Takav je račun stigao i meni i još nekim ljudima. Adresa je ista, ali su vlasnici stana stari. Sa računima je stigao i ugovor", kaže Ivković i dodaje i da strujomeri i dalje nisu sređeni.

Na računu je za period od 1. do 29. februara obračunata cena od 21,60 evra.

Ana Marija Ivković

 

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija sa Kosova i Metohije, uz račun je stigao ugovor koji korisnici potpisuju direktno sa distributerom odnosno, kako se navodi sa kompanijom za snabdevanje električnom energijom i distributivne usluge Elektrosever doo, čiji je osnivač AD "Elektroprivreda Srbije" Beograd. Elektrosever je, inače osnovana radi sigurnijeg snabdevanja i distribucije električne energije na severu Kosova. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ugovor o prodaji električne energije sa potpunim snabdevanjem ima 17 članova u kojima se objašnjava koje su obaveze i prava krajnjih korisnika, ali i distributera - kompanije "Elektrosever".

U članu 5. Ugovora, koji je dostavljen uz paušalni račun, stoji da je rok za plaćanje računa 28. dan u mesecu, za prethodni mesec, dok u predračunu za utrošenu električnu energiju za mesec februar piše da je rok za plaćanje 10. mart.

Takođe se navodi da u slučaju izmene cene električne energije za ugovoreni tarifni model, snabdevač će o izmeni cena pisanim putem obavestiti krajnjeg kupca najmanje 30 dana od datuma početka primene, a krajnji kupac zadržava pravo na otkaz Ugovora u slučaju neslaganja sa iznosnom cene električne energije.

Penzonerka iz Severne Mitrovice kaže da joj je stigao račun za struju, ali da ne zna kako da ga plati.

"Zbog cele situacije sa dinarima, ne mogu da podignem celu penziju, a kamoli da platim i račun za struju", rekla je ona za Euronews Srbija.

Nastavnik iz Zvečana kaže da mu račun još nije stigao, ali da poznaje neke kojima jeste.

"Pretpostavljali smo da će uskoro početi naplata električne energije, ali smo očekivali da se prethodno reši situacija sa platnim prometom i uredbom Centralne banke o zabrani korišćenja dinara u srpskim sredinama. Većina građana srpske nacionalnosti primanja dobija iz sistema Republike Srbije, samim tim što ne možemo da podignemo svoj lični dohodak, veliki problem nam predstavljaju dodatni računi", naveo je, a zdravstveni radnik iz Leposavića dodaje:

"Dobro je što je napokon krenula naplata električne energije. Nama je najbitnije da struju plaćamo našoj kompaniji, a ne Albancima".

Ako ne sa Elektroseverom, ima i skuplje

Inače, pojedinim građanima uz račun i ugovor, stigao je i letak u kojem se navode detalji ugovora.

"Pozivamo Vas da sklopite ugovor sa kompanijom Elektrosever i nastavite nesmetano korišćenje električne energije pod najpovoljnijim uslovima. Vaš Elektrosever", navodi se u obaveštenju na lecima koje su uglavnom građani mogli da nađu u ulazima zgrada, a uz njega je i uputstvo za uštedu električne enrgije.

Na ovom obaveštenju, navodi se ii da osim kompanije Elektrosever doo, postoje i drugi registrovani snabdevači, a da građani mogu da izaberu s kim žele da zaključe ugovor o snabdevanju strujom. 

"Ukoliko se ne sklopi ugovor sa nijednim od njih Operator distributivnog sistema (Kosovska kompanija za distibuciju električne energije – KEDS) će vam verovatno omogućiti korišćenje usluga univerzalnog snabdevača koje pruža KESCO (Kosovska kompanija za snabdevanje), po višim cenama. A ukoliko ni nakon dodatnih 60 dana ne sklopite ugovor ni sa jednim snabdevačem i ne platite KESCO-u račun za utrošenu električnu energiju – doći će do obustave u isporuci električne energije", navodi se u uputstvu kompanije "Elektrosever", prenosi Kosovo onlajn. 

Podsetimo, već prvog dana januara, glavni prištinski pregovarač u Briselu, Besnik Bisljimi, a potom i izvršni direktor Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (КOSTT) Evetar Zećiri saopštili su da je od tog datuma Elektrosever preuzeo odgovornost za potrošnju električne energije na severu, odnosno da je počeo da beležni potrošenu energiju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. 

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je početkom decembra prošle godine da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prema navodima KEDS-a, ugovor je u skladu sa zakonom Kosova i regulatornim okvirom, u skladu sa energetskim sporazumima od 8. septembra 2013. i zaključcima EU posrednika o implementaciji energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. godine, kao i Smernica za sprovođenje energetskih sporazuma od 21. juna 2022. godine, prenela je Gazeta Ekspres. KEDS je tada dodao da je proces bio "veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu" i postignuti dogovor su ocenili kao "istorijski". (Šta predviđa Sporazum o energetici iz 2013. godine možete čitati u odvojenom tekstu - OVDE).

Tim povodom tada se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je zadovoljan što su KEDS i Elektrosever potpisali ugovor, jer se time izbegava mogućnost da ljudi na severu Kosova i Metohije ostaje bez struje.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je odmah i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je rekao da je to važan korak "u sprovođenju Energetske mape puta, koju je omogućila EU, na putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija