Politika

Još nisu poznati detalji ugovora KEDS-a i Elektrosevera: Kada i kako bi mogla da počne naplata struje na severu Kosova?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

26/12/2023

-

19:58

Još nisu poznati detalji ugovora KEDS-a i Elektrosevera: Kada i kako bi mogla da počne naplata struje na severu Kosova?
Još nisu poznati detalji ugovora KEDS-a i Elektrosevera: Kada i kako bi mogla da počne naplata struje na severu Kosova? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je nedavno da je potpisan komercijalni ugovor između Kosovske kompanije za distribuciju električne energije i Elektrosevera. Međutim, detalji tog ugovora i dalje su nepoznati javnosti, a ne zna se ni kada bi mogla da se očekuje njegova primena. Konkretnija objašnjenja izostala su od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a jedno od najvažnijih pitanja je i da li će potpisivanje ovog ugovora značiti redovno snabdevanje strujom Srba sa severa KiM.

"Dobro je što imaju taj sporazum, taj ugovor, neka počne od prvog januara ili što pre da se naplaćuje struja i mi smo tu da obezbedimo što jeftiniju struju i za domaćinstva i za preduzeće. Ali takođe da imamo i održivo snabdevanje, jer sada je zima i naš kapacitet nije dovoljan za potrošnju po celom Kosovu, uključujući i severni deo Kosova", rekao je Kurti.

Ne zna se, međutim, ni kada će početi instalacija strujomera, niti kada će početi registracija potrošača, kada će potrošači sklopiti ugovor sa Elektroseverom, a dopisnica Euronews Srbija sa Kosova istraživala je šta bi tačno ovaj ugovor mogao da donese.

Da je ugovor u skladu sa kosovskim zakonima i da znači početak naplate struje u četiri opštine na severu, kratko je objašnjenje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bislimija. Međunarodni zvaničnici traže strpljenje.

"Smatramo da je prikladno da potrošači plaćaju potrošenu struju. Takođe, razumeli smo i očekujemo da će ovo biti veoma značajna promena i da će proces da bude svima jasan. Ovo je proces koji traži određeno strpljenje u rešavanju komplikovanog tehničkog pitanja", rekao je Džefri Hovenijer, ambasador SAD u Prištini.

Sa druge strane, Srbi sa severa misle da će proces primene ugovora biti dugotrajan. 

"Imajući vidu ovu atmosferu, nije za očekivati da taj ugovor u potpunosti počne da se sprovodi, odnosno, krene naplata struje, ni u prvih šest meseci 2024. možda i tokom cele 2024. Tu postoji ogroman posao koji mora da se uradi. Jedini sigurni indikator neminovnog početka naplate će biti kada vidimo fizički da instaliraju strujomere", rekla je Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.

Ako je ugovor u skladu sa sporazumom o energetici iz 2013. i 2015. godine, kao i energetske mape puta iz 2022. snabdevanje, distribuciju i naplatu struje preuzima srpska firma Elektrosever, protiv čega je bila vlada Aljbina Kurtija. 

"Da li dalje važi izjava premijera Kurtija da se Elektrosever nikada ne treba prihvatiti? On je tvrdio i da, ako KEDS ne naplaćuje račune na severu, da je infrastruktura tamo javna imovina i ako KEDS to ne reguliše, vlada treba da uredi to pitanje", naveo je Avdulah Hoti, bivši kosovski premijer.

Euronews

 

Još uvek je nepoznato da li će Elektrosever moći i da odlučuje od koga će kupovati električnu energiju i po kojoj ceni, i da li će Kosovska korporacija povezati najveću trafostanicu na severu Valač sa Kosovskom elektromrežom. 

"Ono što mi ne znamo u detalje je upravo to u kojoj meri su te usluge distribucije uključene u tom sporazumu, jer je vlada Kosova u velikoj meri protestovala konkretno zbog tih usluga distribucije, jer ukoliko Elektrosever može da investira u imovinu ili ukoliko može da održava tu imovinu, a da za to ne bude nadoknađen od strane KEDS-a, to u nekoj meri implicira da je i vlasnik imovine", navela je Andrić Rakić.

Formiranje i funkcionisanje srpske firme Elektrosever bilo je uslov za učlanjenje Kosova u Evropsku elektroenergetsku mrežu. 

Kapor: Postoje nedoumice i na Kosovu, i u Srbiji

Govoreći o ovom komercijalnom ugovoru, energetičar Miodrag Kapor kaže za Euronews Srbija da građani na severu Kosova nisu plaćali svoju električnu energiju od 1999. godine. Od 2017. godine to su plaćali građani južnog dela Kosovske Mitrovice, a od 2017. godine to je išlo na teret celog kosovskog budžeta.

"To bi sad trebalo da se uokviri, u te okvire, kažemo, kosovskog primarnog i sekundarnog zakonodavstva, a u tome će sad sarađivati Elektrosever kao podružnica, da kažemo, ili kao deo kompanije EPS", rekao je on.

Napominje, međutim, da ugovor nije transparentan, tako da ne može sa sigurnošću da kaže da li je potpisivanjem sačuvana imovina države Srbije.

"Postoje tu neke nedoumice. Ovaj sporazum će dovesti do zajedničkog investiranja u elektroenergetsku mrežu severnog dela Mitrovice, uključujući i tu veliku stanicu, Valač, trafo stanica koja snabdeva građane severnog dela Mitrovice električnom energijom. Pitanje vlasništva jeste problem. Znači, tu postoje nedoumice i na Kosovu, a kao što vidimo i u Srbiji. To se odvija, taj sporazum pod ingerencijom EU. Tako da to ostaje da se vidi", rekao je on.

Prema sporazumu, kako ističe, Elektrosever bi trebalo da počne da naplaćuje struju, ali kada će to početi da se dešava - nezahvalno je reći.

"Prvi deo briselskog sporazuma je od 2013. godine, a od 2015. godine, pa je onda zbog zastoja u pregovorima, u implementaciji tih dogovora pod ingerencijom EU, to  krenulo od 2022. godine i da bi tek imali sada, evo, decembra 2023. godine, potpisan taj tehnički sporazum. Tako da ja očekujem da bi to trebalo da krene uskoro, ali kada tačno, ne bih mogao da kažem", rekao je Kapor.

Na pitanje hoće li Elektrosever moći da odlučuje od koga će kupovati struju i po kojoj ceni, Kapor kaže da bi sada trebalo da bude liberalizacije, ali da je drugo pitanje to koliko je kosovsko tržište povezano sa drugim tržištima 

"Drugim rečima, da bi mogli građani da biraju i Elektroserver da bira, mora da ima više ponuđača na tržištu. A to tržište, opet kažem, nije toliko razvijeno da bi se moglo razgovarati o nekoj tržišnoj utakmici", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija