Politika

Davenport podrzavio odluku CIK u Prištini: Glasanje mora biti pošteno, inkluzivno i transparentno

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

22:04

Davenport podrzavio odluku CIK u Prištini: Glasanje mora biti pošteno, inkluzivno i transparentno
Majkl Davenport - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Davenport pozdravio je odluku centralne izborne komisije u Prištini da zakaže glasanje za razrešenje gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, nakon što je prihvatila peticije građana za smene gradonačelnika, i istakao da je važno da se taj proces sprovede pošteno, inkluzivno i transparentno.

"Verifikacija potpisa glasača koji su za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu je dobrodošao potez Centralne izborne komisije kao i odluka o zakazivanju glasanja. Sada je važno se taj proces odvija pošteno, inkluzivno i transparentno", naveo je Davenport na mreži Iks.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon smatra da odluka centralne izborne komisije u Prištini otvara put za buduću deeskalaciju. Ona je u objavi na mreži Iks rekla i da svi učesnici u procesu moraju da imaju jednak tretman i poštovati demokratske procedure kako bi izbori na severu pokrajine bili "slobodni i fer".

CIK je odredila 21. april za datum kada će građani glasati o razrešenju gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zubin potok, Zvečan i Leposavić, koji su izabrani na izborima prošle godine, a koje je bojkovotalo većinsko srpsko stanovništvo u tim opštinama. Ukoliko se izglasaju smene, biće organizovani novi izbori za predsednike opština.

Verifikaciju potpisa za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, CIK je završila 1. marta. Na izbore u aprilu 2023. godine izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija