Politika

Održane konsultacije o nastavku formiranja Skupštine Srbije, nije odlučeno koliko će potpredsednika biti

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

13:28 >> 17:13

Održane konsultacije o nastavku formiranja Skupštine Srbije, nije odlučeno koliko će potpredsednika biti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije održane su konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika parlamenta, članova radnih tela, stalnim delegacijama u međunarodnim institucijama. Predsedavajući Stojan Radenović rekao je da nije definitivno odlučeno koliko će potpredsednika biti. 

Radenović, koji je pozvao poslaničke grupe na konsultacije, rekao je za Tanjug da nije definitivno odlučeno koliko će potpredsednika biti zato što predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" i drugi deo opozicije uopšte nisu prisustvovali.

Konsultacijama su prisustvovali predstavnici liste "Srbija ne sme da stane", koalicije oko SPS-a, predstavnici SVM, Stranke pravde i pomirenja. 

Prisutni su bili i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović" kao i poslanik iz druge grupe - "Mi glas iz naroda" Branko Pavlović, dok se poslanici sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA nisu se odazvali. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Novi saziv Narodne skupštine konstituisan je 6. februara pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika.

Deo poslanika je položio i potpisao zakletvu u sali, dok je deo poslanika napustio zasedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Početak sednice obeležilo je negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za poslanike sa liste "Srbija protiv nasilja", ali i parole sa galerije iz redova "Srbija ne sme da stane". Nakon polaganja zakletve, predsedavajući je zaključio rad Skupštine.

U međuvremenu nastavljene su konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će vladajuća većina predložiti za predsednicu Skupštine dosadašnju premijerku Anu Brnabić.

Nova sednica je bila najavljena za prošlu nedelju, ali je njeno održavanje pomereno za 18. mart.

Tada bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, a na dnevnom redu je imenovanje generalnog sekretara, izbora članova radnih tela i izbor stalnog sastava delegacija u međunarodnim institucijama.

Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsedništvo Srpske napredne stranke je ranije za predsednika Narodne skupštine predložilo Anu Brnabić, koja je sedam godina bila predsednica Vlade Srbije.

Posle objavljivanja kandidature Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.

Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije. Kada je reč o proceduri vezanoj za izbor predsednika, Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta, a prema Poslovniku, najmanje 30 narodnih poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika Narodne skupštine, ali najviše do odlukom utvrđenog broja potpredsednika.

Predlog kandidata za potpredsednika Narodne skupštine podnosi se predsedniku Narodne skupštine, u pisanom obliku, a predsednik Narodne skupštine dostavlja narodnim poslanicima sve primljene predloge kandidata.

Predstavnik predlagača ima pravo da obrazloži predlog kandidata o čemu se otvara pretres, da bi nakon pretresa predsednik Narodne skupštine utvrdio listu kandidata za potpredsednike. Kao i kod izbora predsednika, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno.

Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Poslovnik predviđa i da se na predlog predsednika Narodne skupštine imenuje generalni sekretar. Nastavak sednice za sledeći ponedeljak zakazao je najstariji poslanik Stojan Radenović, a kako je ranije rekao, rasprava o predsedniku Skupštine Srbije bi mogla da potraje dva-tri dana.

Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata: Aleksandar Đukić ispred liste "Srbija ne sme da stane", Anastasija Baković ispred liste "Srbija protiv nasilja", Marko Milošević ispred liste "Ivica Dačić-premijer Srbije" i Slavica Škrbić iz koalicije NADA.

 

Komentari (0)

Srbija