Politika

Petković posle sastanaka u Briselu: Očekujem da se razgovori nastave naredne nedelje, borimo se za opstanak Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2024

-

17:07

Petković posle sastanaka u Briselu: Očekujem da se razgovori nastave naredne nedelje, borimo se za opstanak Srba
Prinskrin/Tanjug video - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu s Prištinom Petar Petković je rekao posle današnjih razgovora da je održan sastanak sa prištinskom stranom kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i da očekuje da se razgovori nastave koliko već naredne nedelje.

Istakao je da je važno da Srbi na Kosovu mogu da prime svoj novac na prostoru Kosova i Metohije, a ne da odlaze sa tog prostora i da prelaze administrativnu liniju da bi podigli novac.

"To je stvar na kojoj ćemo insistirati. Važno je da se borimo za opstanak Srba na Kosovu", poručio je Petković.

Naveo je da je pozitivna stvar to što je održan direktan razgovor sa prištinskom stranom jer Beograd od početka insistira da se direktno razgovara. 

"Ovog puta je došlo do sastanka Bisljimija i mene. Prva stvar na kojoj smo insistirali je formiranje Zajednice srpskih opština kao prvog i najvažnijeg pitanja koje se pre svega odnosi na sudbinu i budućnost sprskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Kako je istakao, drugo važno pitanje na kojem je Beograd insistirao jeste pitanje dinara, imajući u vidu nasilnu odluku prištinske strane da ukine dinar i plate, penzije i socijalna davanja za građane koji sve to dobijaju od strane Republike Srbje.

"Ono što je bilo najvažnije je da smo jasno istakli sve ono što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne i jednostrane poteze Prištine. Činjenica je da već devet meseci traje embargo Prištine na srpsku robu", naveo je glavni pregovarač Beograda.

Ističe da se razgovaralo i o brojnim incidentima i napadima na srpski narod.

"Za nas je formiranje ZSO ključno jer time se potpuno rešava pitanje finansiranja svih našin institucija ali i naroda koji živi na KiM onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom", naveo je Petković.

"Govorili smo da mora da se formira ZSO"

Dodao je da je Bisljimi sve vreme insistirao na nekakvoj formalizaciji Ohridskog dogovora, a da je delegacija Beograda govorila o tome da mora da dođe do formiranja ZSO jer su to potpisali i Beograd i Priština, ali i EU koja je garant formiranja ZSO. 

"Moramo da se držimo sporazuma i onoga što je dogovoreno i da težeći miru i stabilnosti tražimo kompromisna rešenja za opstanak našeg naroda na Kim", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Bisljimi: U petak podnosimo predlog u vezi dinara

Glavni kosovski pregovarača Besnik Bisljimi istakao je danas, nakon nove runde pregovora u Briselu, da će do petka Kosovo i Srbija poslati predloge za rešavanje pitanja u vezi dinara, i da očekuje da će se o tome razgovarati iduće nedelje.

On je, kako prenosi Koha, preneo da se na današnjim sastancima sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem razgovaralo i o dinaru.

Kazao je da je dogovoreno da se pronađe način za izlazak iz ćorsokaka.

"Dogovorili smo da do petka svaka strana preda svoj predlog kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje u vezi dinara. A onda ćemo sledeće nedelje ponovo održati sastanak i razgovarati da li možemo da pronađemo prostor dva predloga budu jedan", objasnio je Bisljimi.

Tvrdi je da je srpska strana, na današnjem sastanku, rekla da "ne priznaje Osnovni sporazum kao takav".

"Mi u kontinuitetu želimo da čujemo od srpske strane da li imamo dogovor i da li smo posvećeni njegovom sprovođenju. Petković je rekao da je sporazum problematičan za Srbiju jer postoje članovi koji se tiču statusa, posebno onih koji se odnose na poštovanje teritorijalnog integriteta, članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i slično. Rečeno nam je da Srbija ne priznaje sporazum kao takav. Petković je rekao da je nemoguće da Srbija potpiše sporazum sa Kosovom. Kada se se srpska strana pozvala na sporazum iz 2013. koji su potpisali Petković je rekao da oni potpisuju samo sporazume koji se ne odnose na status", preneo je Bisljimi.

On je kazao da je Lajčak rekao da je loše što ni godinu dana od Osnovnog sporazuma i aneksa nema suštinskog napretka u implementaciji.

"Shvaćena je zabrinutost Kosova da je nepotpisivanje uticalo na nesprovođenje sporazuma, ali i na težinu situacije na terenu, bilo da je reč o barikadama, ili napadom u Banjskoj", dodao je on.

Na sastanku, kako tvrdi, razgovarano je i o dokumentu vezanom za nestala lica, ali i energetici.

"Tačno je da je Elektroserver izvršio distribuciju i krenuo u naplatu, ali priključci za vodovod još nisu pušteni. Petković je rekao da to nije deo sporazuma, ali se tome suprotstavio Lajčak", ukazao je Bisljimi, dodajući da će Lajčak pripremiti pismo zemljama EU o odvojenosti pitanja dijaloga i članstva u Savetu Evrope. 

Sastanak trajao više od tri sata

U Briselu je inače danas oko 16.30 završen trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine predvođenih Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je počeo oko 13 časova i trajao je malo više od 3,5 sati.

Prethodno je održan sastanak delegacije eksperata Beograda koju predvodi glavni pregovarač Beograda i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i delegacije EU na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Lajčak je jutros održao i odvojeni sastanak sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Komentari (0)

Srbija