Politika

Vučić: Moramo da razumemo šta se zbiva u svetu, važno da promenimo zakonski okvir oko moratorijuma na nuklearnu energiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2024

-

13:10

Vučić: Moramo da razumemo šta se zbiva u svetu, važno da promenimo zakonski okvir oko moratorijuma na nuklearnu energiju
Vučić: Moramo da razumemo šta se zbiva u svetu, važno da promenimo zakonski okvir oko moratorijuma na nuklearnu energiju - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Predsdnik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle samita o nuklearnoj energiji u Briselu da je važno što je Srbija u tome učestvovala i poručio da moramo da razumemo šta se to zbiva u svetu i šta nam to dolazi.

"Veštačka inteligencija troši i zahteva više energije nego bilo šta do sada i mi imamo velike probleme u snabdevanju strujom. I imaćemo jer su nam potrebe dramatično rastuće i to znači da nam industrija velikom brzinom raste, ali i potrebe stanovništva su takve da su naučili na neuporedivo veći standard", rekao je Vučić. 

Istakao je da nemamo mrežu i izvore kojima to možemo da pokrijemo, kao i da sa tim ne smemo da se igramo zato što, ako budemo u budućnosti većim delom struju proizvodili iz uglja, onda ćemo morati da plaćamo posebne takse. 

Zbog toga, rekao je Vučić, važno je da se promeni zakonski okvir oko moratorijuma na nuklearnu energiju i da se razgovara sa svima: Belgijancima, Francuzsima, Rusima, Amerikancima... 

"Moraćemo da menjamo zakone i da krenemo pre svega za male modularne reaktore, ali i da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama kje su najbolji izor energije", rekao je predsednik Srbije.  

Napominje da četiri mala modularna reaktora zamenjuju 1.200 megavata električne energije i dodaje da je nuklearna energija najsigurnija i najblja, kao i da spada u zelenu energiju. 

"Mnogo bi nam to pomoglo, ali to zahteva velika ulaganja. Zato sam danas postavio pitanje i mogućnsoti finansiranja i svega drugog, ali cela Evropa i svet ide na to i to je jedino kako će moći da izdrže dolazak veštačke inteligencije", naveo je.  

Rekao je da se tokom Samita sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, i da je sa njom razgovarao o "svim važnim pitanjima za našu zemlju".

Kako je dodao,  sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao je dugo o geostrateškim pitanjima. On je novinarima, nakon samita, rekao i da je sa Makronom razgovarao o poseti Francuskoj i da ga je pozvao u posetu Srbiji, kao i da je razgovarao sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, čiju brzu posetu Srbiji očekuje.

"Sa mnogim drugim sam razgovarao, od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića do drugih i verujem da smo imali koristan boravak ovde. Očekujem sada Mariju Šefčović da dođe. Onda dolaze ponovo predstavnici Evropske komisije. Dug je dan ali konstruktivan. (Belgijski premijer Aleksandar) de Kro očekuje pismo novog premijera (Srbije) gde tražimo pomoć Belgije u Vinči. Moraćemo deo ljudi da vratimo, deo da uvezemo", rekao je Vučić.

 

 

Što pre videti studije za upotrebu nuklearne energije

Vučić je rekao da treba što pre da vidimo studije za upotrebu nuklearne energije u našoj zemlji, jer ćemo jedino tako moći da obezbedimo dovoljno struje u budućnosti.

"Nije pitanje šta nam fali danas kada je reč o struji, već je pitanje šta će nam nedostajati sutra. Danas mi možemo da preživimo, ali ne možemo sutra", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da pre neku godinu nismo imali gasovode, ali da sada imamo i da to nismo uradili ne bismo imali dovoljno struje.

"Ne zaboravite da bez gasnih elektrana u TE-TO Novi Sad i TE-TO Pančevo ne bismo imali struje ni prošle ni ove zime. Samo da to imate u vidu. A nismo imali gasovode kroz Srbiju. Imali ste ono što im je došlo do Pančeva kroz Vojvodinu, preko Beregova što je dolazilo. Moramo sad da požurimo sa gradnjom naftovoda. Moramo da vidimo šta ćemo sa gasnim skladištima", rekao je Vučić.

On je naveo da je jutros imao razgovor sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović kako bi videli šta ćemo biti sa naftom.

"Kako ćemo da obezbedimo i kako ćemo mnogo veće skladište da imamo, kao i mnogo veće rezerve da napravimo. Moramo da vidimo šta ćemo i kako sa strujom. Neće biti struje u pola evropskih zemalja. Ukoliko se ne izgrade ovi mali nuklearni reaktori, ukoliko to ne napravimo. Mi, naravno, od 70-tih godina prošlog veka nismo ozbiljno napravili studiju niti bilo šta. Bilo je nekad pametnih ljudi, a onda su došli oni koji su se dodvoravali narodu sve vreme i pričali gluposti", rekao je Vučić.

Naglasio je da zato moramo sada da radimo brzo i uzmemo studije za upotrebu nuklearne energije, kako bismo u budućnosti imali struju.

"U suprotnom, nećemo moći ništa da imamo, nećemo moći da pratimo svet", naveo je Vučić.

Kazao je da pola evropskih zemalja neće imati dovoljno struje ako se ne bude time pozabavila. Vučić je rekao da Francuska ima velike planove za ulaganje u 15 gigavata nove nuklearne energije, iako već ima svoje nuklerke.

"Belgijski premijer Aleksandar de Kro je bio najveći protivnik nuklearne energije, a danas je najveći zagovaralac - pametan čovek, samo se magarac ne menja. Vidi čovek gde svet ide, vidi kako stvari idu, vidi da mora da ima struju, vidi da ide veštačka inteligencija, vidi sve drugo. Da li se neko nije promenilo? Promenilo se vreme. Došla druga vremena. Znate imate rat u Ukrajini, a dolazi i veštačka inteligencija", naveo je Vučić.

Istakao je da ugalj više niko neće da kopa i dodao da je kritikovao zbog toga ministarku Đedović jer u EPS-u imamo više administrativnih nego proizvodnih radnika.

"Ako budemo proizvodili bilo šta iz uglja, taj proizvod nećemo moći da prodamo nigde na zapadu, nećemo moći da imamo tržište ili ćemo morati da platimo visoke takse", rekao je Vučić.

"Čestitaću kome ja hoću, nisam bilo čiji sluga"

Vučić je povodom toga što je čestitao pobedu na izborima predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, rekao da će čestitati kome god hoće, jer nije bilo čiji sluga, kao i da sve radi u najboljem interesu Srbije.

Vučić je, na komentar novinara da su mu mnogi zamerili što je čestitao ruskom predsedniku pobedu na izborima u Rusiji, rekao da je on predsednik Republike i da se ponaša u skladu sa normama međunarodnog javnog prava poštujući druge zemlje.

"Čestitaću kome ja hoću u najboljem interesu Republike Srbije i uvek štiteći interese Srbije. I to je moj posao i to ću nastaviti da radim, ja nisam sluga bilo čiji, volim svoju zemlju najviše na svetu i ponašam se kao samostalni i predsednik nezavisne zemlje koje donose odluke u najboljem interesu svom i svojih građana", rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija