Politika

Kurti: CBK i NBS mogu da uspostave komunikaciju, tako situacija sa dinarom može najbrže da se reši

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2024

-

16:58

Kurti: CBK i NBS mogu da uspostave komunikaciju, tako situacija sa dinarom može najbrže da se reši
Kurti: CBK i NBS mogu da uspostave komunikaciju, tako situacija sa dinarom može najbrže da se reši - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao na konferencij za novinare da Priština nije zabranila dinar, nego da je jedino sredstvo plaćanja na Kosovu evro. Poručio je da Centralna bnaka Kosova i Narodna banka Srbije mogu da uspostave komunikaciju i da na taj način situacija može brzo da se reši.

"Mi želimo da imamo apsolutnu transparentnost, ja sam premijer koji želi da Srbi na Kosovu imaju više novca, ne manje. I ovom prilikom hoću da objašanjavam svim građanima srpske nacionalnosti na Kosovu da oni mogu da primaju tu finansijsku pomoć u dinarima, ali u bankama će je dobiti u evrima. Isto na primer kao što mi šaljemo evre Preševskoj dolini, a oni tamo dobijaju dinare", rekao je Kurti.

Tvrdi da on ne kaže da Srbi na Kosovu moraju da uzimaju albanski lek ili neku novu kosovsku valutu, nego kaže da uzimaju evro.

"I do sad od 33.000 računa gde Srbi dobijaju pomoć iz našeg ministarstva finansija, to su žene, deca, starci penzioneri, nijedan od njih nije rekao neću evro. Svi uzimaju evro. Nemamo nijedan slučaj već tri godine od kako smo mi na vlasti da jedan Srbin bilo gde na Kosovu kaže da neće evro. Panika je u Beogradu, ne u Prištini", naveo je Aljbin Kurti.

Naveo je da je CBK nezavisna institucija i da je to adresa za ovu temu, a vlada im pomaže sa mogućnostima i znanjem.

"Mislim da Beograd ne mari mnogo za evro ili dinar, oni žele da operišu kešom, jer na taj način mogu da plate neke elemente na Kosovu koji su poslušni Beogradu i u političkom smislu", rekao je. 

Kako kaže, oni žele apsolutnu transparentnost, "da se zna ko kome šalje novac i zašto".

Kurti je rekao i da će do kraja dana poslati svoj predlog u Brisel, javlja dopisnica Euronews Srbija.  

Komentari (0)

Srbija