Politika

Ambasador Velike Britanije u Srbij: Model Severne Irske kao moguće rešenje za kompromis na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

16:38

Ambasador Velike Britanije u Srbij: Model Severne Irske kao moguće rešenje za kompromis na Kosovu
Edvard Ferguson - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je danas da rešavanje odnosa Beograda i Prištine po modelu Severne Irske nije jednostavno, ali da je taj model pokazao da je uz političku volju i kreativan pristup moguće razrešiti i najsloženije nesuglasice koje se tiču suvereniteta i identiteta.

On je to izjavio za "Blic" komentarišući nedavnu izjavu britanskog izaslanika Stjuarta Piča da je model Severne Irske moguće rešenje za kompromis Beograda i Prištine. Ambasador je dodao da on kao Severni Irac može da potvrdi da je sporazum doneo ogromne koristi svim zajednicama u Severnoj Irskoj.

"Što se situacije na Balkanu tiče, dobra vest je da su se i Beograd i Priština u Ohridu prošle godine dogovorili šta treba da se uradi. Problem je nedovoljan napredak na planu implementacije", rekao je on.

Dodao je da bi vlasti u Prištini trebalo da sprovedu davno preuzetu obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština i pozdravio nedavnu njihovu nedavnu odluku da u katastarske knjige upiše 25 hektara zemlje koja pripada manastiru Visoki Dečani.

"Britanija je na ovaj korak ohrabrivala već neko vreme, u tesnoj saradnji sa vladom u Prištini i Srpskom pravoslavnom crkvom. Zadovoljni smo što je ovo pitanje konačno rešeno", naglasio je Ferguson.

Ambasador Ferguson je ocenio da je veoma zadovoljan napretkom koji Srbija i Velika Britanija ostvaruju na izgradnji modernijih i  pozitivnijih odnosa, orijentisanih ka budućnosti.

Dodao je da na tom putu postoje i izazovi i naveo da reputacija Britanije nije onakva kakvu bi voleo da vidi, a da isto važi i za imidž Srbije u Velikoj Britaniji.

"Nažalost, mislim da i dalje često gledamo jedni na druge kroz prizmu devedesetih godina. Ali pre devedesetih Britanija i Srbija su tokom više od 150 godina uglavnom imale prijateljske odnose, a u dva svetska rata su bile saveznice. Želim da ponovo izgradimo to što smo izgubili", rekao je on u dve zemlje imaju puno zajedničkog te da je samo bitno da se okrenemo budućnosti.

Ferguson je istakao da trgovina između dve zemlje brzo raste, a posebno u digitalnom sektoru i da je prvi put premašila milijardu funti godišnje.

Naglasio je da Srbija i Velika Britanija zajedno rade odličan posao sa ciljem da budu bezbednije i naveo da misli na borbu protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i jačanja sajber bezbednosti.

Naveo je da ga ljudi često pitaju zbog čega Velika Britanija podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) kada je i sama izašla iz nje, i rekao da je stvar zapravo veoma prosta.

"UK je donela odluku o izlasku iz svojih razloga, baš kao što je Srbija sama odlučila da pristupa EU, zbog sopstvenih interesa. Strateški cilj Srbije je ulazak u EU. Za malu državu od sedam miliona stanovnika, koja se nalazi u srcu Evrope, čija su kultura i ekonomija ukorenjene u evropskim kontinentu i koja je okružena sa svih strana državama članicama EU, to je odluka koja savršeno ima smisla", rekao je on.

Dodao je da je Velika Britanija kao prijatelj Srbije, spremna da našoj zemlji pomogne da ostvari taj cilj.

Prema njegovim rečima, Srbija kao najveća država na Zapadnom Balkanu ima posebnu odgovornost da pokaže vrstu liderstva koja može da oblikuje stabilniji i bogatiji region, u kome će svi da se razvijaju.

"Drugo, mislim da je neverovatno važno usredsrediti se na izgradnju efikasnih i od politike nezavisnih institucija. Demokratija ume da bude bučna i haotična. Svakoj državi su za uspeh potrebne sposobna javna administracija, nezavisan sistem sudstva i visokokvalitetni mediji kojima građani veruju", istakao je on.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija