Politika

Poruka bivše saradnice Remzija Klarka sa skupa u Njujorku: Bombardovanje SRJ je bilo veliki zločin

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

08:15

Poruka bivše saradnice Remzija Klarka sa skupa u Njujorku: Bombardovanje SRJ je bilo veliki zločin
Aleksinac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbi iz Njujorka prošetali su ulicama tog grada, od Crkve Svetog Save do zgrade UN na Ist riveru, u znak sećanja na bombardovanje SRJ koje je počelo 24. marta pre 25 godina, noseći transparente “Nikada nećemo zaboraviti”.

Među Srbima koji su i ove godine, prema rečima incijatora okupljanja Miloša Raičkovića obeležili godišnjicu NATO agresije na SRJ, bili su i Amerikanci prijatelji Srbije na čelu sa Sarom Flaunders, bivšom saradnicom Remzija Klarka, državnog pravobranioca SAD u vreme administracija predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona.

Flaunders je sa Klarkom, velikim prijateljem Srbije, kritičarom spoljne politike SAD i protivnikom američkih vojnih intervencija, boravila u Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine.

Flaunders je sada kodirektorka Međunarodnog akcionog centra koji je osnovao Klark, a u izjavi za Tanjug je podsetila da su od početka pratili kriminalni NATO rat, raspad Jugoslavije i bombardovanje Srbije koje je, kako je naglasila, bilo zločin.

"Ono što sam videla bilo je uništavanje bolnica, škola, mostova, rafinerija, svega što su koristili civili, takav zločin se i danas nastavlja time što SAD naoružavaju Izrael protiv Palestine”, rekla je Klarkova saradnica.

Dodaje da je rat protiv Srbije bio veliki zločin, ali da mu je istovremeno cilj bio da se NATO proširi po istočnoj Evropi, do granica Rusije.

Raičković, srpsko-američki kompozitor, podsetio je da je slično okupljanje organizovano i za dve decenije od NATO agresije i dodao da su ih i juče, dok su prolazili ulicama, građani podržavali.

''Doživeli smo samo jedno negodovanje od grupe Nemaca. Demonstrirali smo uvek i pokušavali razne stvari, da utičemo na javno mnjenje, simbolično smo se okupili i danas da se ne zaboravi, vrlo je važno da se sećanje neguje. Svakome kome je stalo do budućnosti mora da se bori za istinu'', rekao je Raičković i izrazio očekivanje ''da će se stvari promeniti u našu korist''. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija