Društvo

Zoltan Dani o obaranju F-117 u Buđanovcima: Nismo znali da je avion nevidljiv i da ima stelt tehnologiju

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2024

-

20:18

Zoltan Dani o obaranju F-117 u Buđanovcima: Nismo znali da je avion nevidljiv i da ima stelt tehnologiju
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Zoltan Dani, pukovnik u penziji koji je bio na čelu jedinice koja je 27. marta 1999. godine oborila američki nevidljivi avion F-117 rekao je danas za Tanjug povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ, da on i članovi njegove jedinice tada nisu znali da taj avion poseduje stelt tehnologiju i da je nevidljiv, tako da su se prema njemu ophodili kao prema bilo kojem drugom cilju.

"Na vreme smo ga otkrili i pustili ga da uđe u dubinu zone uništenja. Operativni centar naše pretpostavljene komande je odobrio da mi izvršimo borbeno dejstvo na taj cilj", rekao je Dani u specijalnoj emisiji Tanjuga povodom godišnjice NATO agresije.

Naveo je da je, kada je oficir za vođenje na njegovu komandu otkrio cilj sa nišanskim radarom, naredio lansiranje. 

"To je bio sistem NEVA, S-125M NEVA i to je bilo 27. marta u 20.42 časa", rekao je on.

Objasnio je da se raketni sistem NEVA sastoji od dva radara, da je jedan osmatrački, a drugi nišanski radar i da je osmatrački radar metarskog opsega zbog čega lakše oktriva avione manje radarske uočljivosti.

"Nama se na ekranu pojavilo kao da se putnički avion nalazi na nekih 27 kilometara udaljenosti, nakon toga sam izvestio operativni centar i rekao da mi imamo cilj, a po trajektoriji putanja smo ocenili da će ući u zonu uništenja te smo ga puštali i samo posmatrali na osmatračkom radaru", objasnio je on.

Dodao je da su kasnije uključili nišanski radar kada je avion bio već na udaljenosti od 15 kilometara, ali da je bilo bitno da se što manje bave nišanskim radarom.

"Ako previše zračimo sa tim nišanskim radarom, onda postoji mogućnost da oni pošalju protivradarske rakete. Od svih naših raketnih jedinica, jedino naša raketna jedinica nikada nije pogođena, a sve ostale su pogođene, bar jednom, neke i više puta", dodao je Dani.

Dani je novinarskoj ekipi Tanjuga pokazao i muzej, odnosno spomen sobu u kojoj su i dalje izloženi delovi aviona i delovi raketa, kao i fotografije borbene smene koja je bila prisutna u noći kada je oboren američki nevidljivi avion, ali i simbolično, tablu Buđanovaca, mesta u kojem je avion oboren.

"Ponosan sam na celu tu ekipu, ponosan na jedinicu i na to da sam imao priliku da budem komandant jedinice i da niko od nas nije poginuo, da sam uspeo da sačuvam i ljude i tehniku", rekao je on.

Podsetio je i da se video sa pilotom koga je oborio.

"Došlo se do ideje da se to uradi i da praktično time mi pošaljamo jednu poruku celom svetu, a to je da su kompromis, razumevanje, mir u svetu i porodica najvažniji i da nismo onakvi kako su nas prikazivali. Oni su nas demonizovali", rekao je pukovnik u penziji.

Naveo je da je pilot stelta, kada je kasnije došao u Srbiju, rekao da se oseća loše zbog svega što se dogodilo, da je bio prevaren jer je mislio, kako je objasnio, da u tadašnju SRJ dolazi da donese slobodu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija