Politika

Vučić predložio Miloša Vučevića za mandatara za sastav nove Vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/03/2024

-

17:02

Vučić predložio Miloša Vučevića za mandatara za sastav nove Vlade
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsenik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević biće mandatar za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije", naveo je Vučić na instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

"Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 3. i člana 127. stav 1. Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 98/2006), člana 18. i člana 24. stav 3. Zakona o predsedniku Republike ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 111/07), a posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, donosim: Odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije", navedeno je u objavi.

U obrazloženju odluke Vučić je naveo da smatra da Miloš Vučević poseduje profesionalne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsednika Vlade, i da ga je uverio da može da obezbedi izbor Vlade.

"Ukazujem svoje poverenje Milošu Vučeviću, imajući u vidu da je u prethodnom periodu obavljao odgovorne i zahtevne funkcije potpredsednika Vlade i ministra odbrane, čime je pokazao da poseduje posvećenost i stručnost koje su potrebne za obavljanje funkcije predsednika Vlade", navedeno je u saopštenju iz Predsedništva Srbije. 

Istaknuto je da će novi predsednik Vlade nastaviti da sprovodi programe usmerene na podizanje životnog standarda svih građana, projekte u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke i tehnologije, razvoja infrastrukture, ekologije, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i u drugim oblastima od značaja za budućnost Srbije i njen napredak na evropskom putu.

"Pred predsednikom Vlade je zadatak realizacije Specijalizovane svetske izložbe 'EXPO 2027 Beograd' koji će dobrim delom predstavljati investicionu osnovu u mandatu nove Vlade", zaključeno je u saopštenju iz Predsedništva. 

 

 

Dugo su trajale konsultacije vladajuće koalicije o budućem mandataru. Nova Vlada trebalo bi da bude formirana u narednim nedeljama. Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su 17. decembra prošle godine.

Republički parlament je konstituisan 6. februara potvrđivanjem mandata svih 250 narodnih poslanika. Za predsednicu parlamenta izabrana je Ana Brnabić, doskorašnja premijerka. Rok za formiranje Vlade je 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine.

Biografija Miloša Vučevića

Miloš Vučević rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu "Vasa Stajić" pohađao je u Novom Sadu, a potom je završio gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. 

Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Republike Srbije. 

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Vučević postaje potpredsednik SNS 2021. godine, dok je 27. maja 2023. godine izabran za predsednika Srpske napredne stranke.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine, a iste godine dobija i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević", koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. 

Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma".  

Vučević je nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena.

Komentari (0)

Srbija