Politika

Rakić: U koliciji SPN još nema zvaničnog stava o tome da li ćemo otići na dijalog u skupštini u četvrtak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

10:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za četvrtak u 12 časova predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je zakazala dijalog o izmenama zakona zbog ODIHR preporuka, a koalicija Srbija protiv nasilja još nije donela zvaničan stav o tome da li će se pojaviti na tom sastanku, rekla je za Euronews Srbija, potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

"Ima argumenata za i protiv. Ovo što smo do sada videli, vidimo da Ana Brnabić i režim Aleksandra Vučića samo fingiraju i glume da ima nekog dijaloga u našem društvu koje je duboko podeljeno. Oni apsolutno nemaju nameru da bilo šta menjaju kad je reč o izbornim uslovima", navela je Dragana Rakić i dodala da je Ana Brnabić prvo raspisala izbore, pa onda pozvala na dijalog o izbornim uslovima, "a trebalo bi obrnuto".

Na pitanje ima li vremena do 2. juna da se nešto promeni, Rakić je navela da je to veoma teško i da je slušala ljude iz Crte koji smatraju da vreme curi.

Precizirala je da su na sastanak pozvane i nevladine organizacije Crta, CESID i Transparentnost Srbija, ali je upitala zašto nije pozvan i BIRODI koji se bavi monitoringom RTS-a i medija koji koriste nacionalne frekvencije.

Govoreći o prethodnim skupštinskim kolegijumima koji su okončani bez dogovora vlasti i opozicije, Draga Rakić je rekla da ishod u medijima nije dovoljno precizno predstavljen. Navela je da apsolutno nije postignuta nikakva saglasnost i da to što je Ana Brnabić rekla da je prve dve tačke prihvatila u načelu ne znači ništa.

"Naš prvi zahtev je bio da tražimo komisiju koja bi imala izvršna ovlašćenja, znači da zaista ima moć i mogućnost da utiče na birački spisak. Da prati birački spisak tokom svih ovih dana do početka izbora", istakla je Dragana Rakić i dodala da takve stvari ne odgovaraju ovoj vlasti.

Navela je da se nada da će međunarodna zajednica reagovati zato što prosto mora da reaguje na "urušavanje demokratije u jednoj državi koja je kandidat za ulazak u EU".

"Znači država koja je na putu integracije u EU prosto mora da ima isti standard održavanja izbora kao i zemlje članice, čak bi trebalo da budu i oštriji kriterijumoi koji se tiču izbornih uslova i izbornog dana", navela je. 

"Potrebno formirati široki društveni front"

Ponovo govreći o razgovorima u skupštini koji su zakazani za četvrtak, Dragana Rakić je rekla da je juče zasedalo Predsedništvo koalicije, i da se svakodnevno održavaju sastanci unutar koalicije, ali i sa koalicijom NADA i sa ljudima iz nevladinog sektora, najčešće sa Crtom i Proglasom.

"Radimo apsolutno ono što smo rekli, a to je je da je potrebno formirati jedan široki društveni front borbe protiv ovakvih izbora i uopšte protiv autokratskog režima koji je apsolutno ugušio slobodan i normalan život", rekla je potpredsednica DS-a.

Na pitanje o stavu koalicije o izlasku na beogradske izbore, Dragana Rakić je rekla da DS večeras ima sastanak Predsedništva i da u stranci odluke ne donosi jedan čovek. Ističe da se pita i lokalni beogradski odbor. 

"Što se tiče DS-a, još nemamo zvanićan stav, imaćemo ga za par dana, a verujem da će i koalicija izaći sa zajedničkim stavom. Na osnovu dosadašnje diskusije i debate koja je postojala u stranci i koaliciji, po svoj prilici ćemo ići u aktivni bojkot izbora u Beogradu. To znači da ćemo se potruditi da izbora ne bude tog dana. Pošto to nisu izbori, to je prosto samo jedna nova krađa. Pozvaćemo građane da učestvuju u aktivnom bojkotu koji podrazumeva različite vidove građanske neposlušnosti", rekla je Rakić. 

Napominje da koaliciju Srbija protiv nasilja čini devet stranaka i da je reč o demokratskim trankama.

"Svaka naša organizacija je sastavljena od slobodomislećih ljudi. Debata je poželjna i neophodna. Politika je jedan proces. Kao što sam rekla, u koaliciji Srbija protiv nasilja jedan čovek ne donosi odluku. Treba sesti i razmisliti o svemu tome", poručila je Dragana Rakić.  

Komentari (0)

Srbija