Politika

Milićeviću zabranjena poseta Jasenovcu: Dačić najavljuje najoštriji protest, u Hrvatskoj zasad bez reakcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2024

-

13:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministru u Vladi Srbije Đorđu Milićeviću nije bilo dozvoljeno da zapali sveću i položi cveće žrtvama ustaškog logora Jasenovac. On je tako postao treći srpski zvaničnik koji je sprečen da ode u memorijalni centar, posle nekadašnjeg ministra Aleksandra Vulina i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Milićević je ministar za dijasporu u tehničkom mandatu, a u nedelju je boravio u Hrvatskoj, tačnije u mestu Novska, u radnoj poseti na poziv stanovnika ovog mesta. U povratku je pokušao da svrati i do Jasenovca, a onda je, kako je obavestio javnost i kako se to vidi na snimku koji je nastao iz vozila u kom se nalazio, bio sprečen da dođe do spomenika gde je želeo da oda počast žrtvama Jasenovca.

"Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske", naglasio je policajac, navodi se u saopštenju.

Na pitanje ministra "zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša", policajac je, kako se navodi, odgovorio da "ima naređenje s vrha".

Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja - "a naređenje je jasno: Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac", navodi se u saopštenju.

"Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom", dodaje kabinet.

Milićević: Nisam primetio da sam štićeno lice dok sam bio u Paklenici

Ministar Đorđe Milićević je za Radio Beograd kasnije rekao da su mu policajci rekli da je razlog zbog kojeg mora da završi posetu to što je on štićeno lice, koje "ne može tek tako da poseti Jasenovac".

"Ja sam pri tome rekao da sam se osećao potpuno bezbedno i da vi niste tu, ali ja sam došao da se poklonim žrtvama svog naroda. I da li mi dozvoljavate bar da izađem, da pogledam, spomenik, nisu mi čak ni to dozvolili", rekao je Milićević.

Tanjug/Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za odnose sa dijasporom/Rade Begović

 

Navodi da nijednog trenutka tokom boravka u mesnoj zajednici Paklenica nije primetio od strane policijskih organa da je štićeno lice.

"Ja nisam nijednog trenutka primetio od strane policijskih organa da sam štićeno lice, jer nije bilo nijednog policijskog automobila. Kada sam došao pred Jasenovac, bilo je mnogo policijskih automobila", navodi Milićević.

Dačić: Sraman potez hrvatskih vlasti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti da zabrane ministru bez portfelja da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, i najavio da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiti najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog događaja.

"Sraman je i skandalozan potez hrvatskih vlasti, koje su zabranile ministru Đorđu Milićeviću da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac", poručio je Dačić, a saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova. 

Dačić dodaje da to pokazuje kakav je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH. 

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog sramnog događaja, svesni da to neće uticati na politiku Hrvatske, jer ovo nije incident, ovo je zvanična politika Hrvatske, politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom", naglasio je Dačić.

U samoj Hrvatskoj zasad nema zvaničnih reakcija na ovu vest.

Komentari (0)

Srbija