Politika

"Odličan dan za Kosovo": Kurti i Osmani nakon usvajanja preporuka za prijem Kosova u Savet Evrope

Komentari

Autor: FoNet

16/04/2024

-

21:00

"Odličan dan za Kosovo": Kurti i Osmani nakon usvajanja preporuka za prijem Kosova u Savet Evrope
"Odličan dan za Kosovo": Kurti i Osmani nakon usvajanja preporuka za prijem Kosova u Savet Evrope - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Odličan dan za Kosovo posle glasanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da prihvati našu aplikaciju za članstvo u Savet Evrope, objavio je večeras na društvenoj mreži Iks premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Ovo je zvanična podrška uspehu naše zemlje kada je reč o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava i još jedan korak bliže punopravnom članstvu u Savet Evrope", naveo je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da se u debati čuo glas Evropljana i da je pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva. Hvala svakom članu PSSE koji je glasao za članstvo Kosova u SE.

"Veliko hvala našoj delegaciji i svima koji kontinuirano podržavaju narod Kosova", napisala je Osmani na Iksu. 

Poslanici Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojili su večeras nacrt izveštaj izvestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope. Za prijem Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Nakon što je usvojena preporuka, Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija