Politika

Vučević: Glasanje u Strazburu još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2024

-

09:27

Vučević: Glasanje u Strazburu još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava
Vučević: Glasanje u Strazburu još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava - Copyright screenshot/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević ocenio je danas da je na glasanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu kada je usvojena preporuka da se Kosovu odobri članstvo u SE viđen nastavak festivala licemerja i još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava.

On je tim povodom za "RTS" rekao da je Srbija na istorijskom mestu na kojem je bila uvek, da može svakog da pogleda u oči.

Ističe da Srbija, pre svega, ne krši osnovne principe međunarodnog javnog prava i osnovna pravila i standarde koji bi trebali da važe za sve države.

"Ono što smo juče videli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava i svih standarda koje bi trebali da važe", istakao je Vučević.

Dan nakon glasanja u Savetu Evrope Vučević kaže da to nije samo pitanje da li je Kosovo država, jer nije, već nisu ispoštovani ni osnovni principi koje su sami postavio pred Prištinu, od kojih je najvažniji formiranje ZSO.

"To nije pitanje naše percepcije KiM kao koklevke identiteta već su oni sami pogazili ono što su postavili, jer im je to neko tražio telefonom ili mejlom. Srbija će se boriti argumentima, činjenicama, pravom, moralom i verom u sebe, jer ako mi ne verujemo u sebe ne možemo očekivati ni da će drugi", poručio je Vučević.

Kaže da nema mnogo manevarskog prostora, ali i da nema povlačenja i predaje.

"To što gaze osnovne norme na kraju će biti njihova bruka, ali ne može trajno da bude zakonito ono što je nezakonito", rekao je Vučević.

"Očekujem izbor nove vlade u naredne dve nedelje"

Vučević je takođe rekao da će uskoro predložiti njen sastav i napominje da će Vlada biti izabrana u zakonskom roku.

"Srbiji je potrebna unutrašnja stabilnost i vlada će biti izabrana u zakonom predviđenom roku", rekao je on za "RTS".

Vučević je naglasio i da je ekspoze gotovo završen.Na pitanje da li će biti novih ljudi u vlasti, on je kazao da uvek vlada mora da ima i nove ljude i uopšte izvršnu vlast. 

"Ljude koji će biti odgovorni za svoju državu u naredne četiri godine. Naravno da nova vlada mora da ima i novu energiju i neki nove ljude, naravno ne sve nove, ali da ima i nove ljude", rekao je Vučević.

screenshot/RTS

 

Prema njegovim rečima, nova vlada će svakako biti vlada kontinuiteta u smislu politike.

"Okosnica našeg programa je Srbija skok u budućnost. To je skok u budućnost iz živog blata gde smo bili do 2012. Taj skok će biti i kičma ekspozea i pokušaćemo da otvorimo one oblasti koje su ključne za građane i da svi vide šta je politika i vizija razvoja Srbije u 2027", rekao je on.

Vučević je naglasio i da "silovanje" međunarodnog javnog prava, i ono što nam se sprema u UN sa rezolucijom o Srebrenici traži angažman svih nas i važnije je od teme kadrovske strukture vlasti. 

"Država Srbija mora da bije taj politički rat  i to je zadatak svih u državi", rekao je Vučević.

"Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije"

Vučević je takođe rekao da preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije učestvuje na vojnoj vežbi Vihor 2024. na Pešteru.

"Na toj vežbi biće prikazano preko 500 naoružanja, odnosno svega onoga što čini naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije. Od tog broja biće predstavljeno više od 270 onih najsloženijih i najvrednijih, najdubljih sistema naoružanja", rekao je on.

Prema rečima ministra, na vojnoj vežbi Vihor 2024. videće se i novi dronovi, besposadne letilice, modernizovani tenkovi , kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija.

"Pokazaćemo svakako ne samo sposobnost naše vojske, nego i poslati jasnu poruku građanima Srbije, da je naša vojska obučena, hrabra, a svima onima koji nisu dobronameni prema Srbije, pokazaćemo da naša zemlja nije džak za udaranje i da nas niko neće omalovažavati", rekao je Vučević.

screenshot/RTS

 

Vežba "Vihor 2024", se realizuje do 21. aprila i prema ranijim najavama Ministarstva odbrane na njoj učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente Vojske Srbije, u cilju dalje unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

U okviru aktivne faze združene taktičke vežbe "Vihor 2024", jedinice Kopnene vojske realizuju intenzivne vežbe na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije. Vežba "Vihor" realizuje se na osnovu direktive predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija