Politika

Peta runda dijaloga u Briselu o dinaru na KiM: "Pitanje alarmantno, što duže nemamo rešenje, teže su pogođeni građani"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/04/2024

-

07:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu su održani razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a očekuje se da je glavna tema ponovo odluka Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji. Dopisnica Euronews Srbija javlja da su završeni današnji sastanci i da se uskoro očekuju izjave zvaničnika. 

Delegaciju Beograda i tokom pete runde dijaloga o jednostranoj odluci Prištine da ukine platni promet u dinarima na KiM predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok bi prištinsku stranu trebalo da predstavlja njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi.  

Petković je u utorak rekao da u Brisel dolazi sa svojim timom, u kojem su i finansijski eksperti. 

Tanjug/Strahinja Aćimović, mf.rks-gov.net

 

"Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja", rekao je Petković. 

Lajčak: Očekujem da obe strane dođu otvorenih umova

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u ponedeljak da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prišine na novoj rundi razgovora, sa ciljem da se pronađe privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini da na KiM bude ukinut dinar. 

"Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenih umova, fleksibilni i da budu orijentisani na pronalaženje rešenja, na osnovu ideja koje su prezentovane na prethodnim sastancima", naveo je Lajčak na društvenoj mreži Facebook. 

Poslednji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji je bio posvećen uredbi centralne banke u Prištini, prema kojoj je jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu na KiM evro, održan je 4. aprila u Briselu. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković tada je izjavio da je delegacija Beograda iznela izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to. 

Uredbom centralne banke u Prištini, od 1. februara je jedina valuta u kojoj je dozvoljen gotovinski platni promet na KiM evro, što znači zabranu dinara. To je dovelo u ptanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima. 

Radosavljević: Nova runda u prilično napetoj atmosferi

Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice je rekla za Euronews Srbija da se nova runda dijaloga dešava u atmosferi koja je prilično napeta i koja je u međuvremenu dodatno esklairala između Beograda i Prištine.

Podsetila je na odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koju srpska strana nije dobro prihvatila, ali i na optužbe od strane kosovskih institucija na račun Srbije da su iz tog razloga zadržavani kosovski građani na prelazima između Srije i drugih zemalja.

Euronews TV

Radosavljević je navela da od 1. februara dinar ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije i rekla je i da se dogodio incident kada je konfiskovano četiri miliona dinara za Poštu Srbije, a taj novac nikada nije povraćen. 

"U međuvremenu građani novac mogu da podignu isključivo ako uđu u Centralnu Srbiju, odnosno primarno na bankomatima koji se nalaze na administrativnim prelazima oli u bankama u najbližim mestima”, rekla je Radosavljević.  

Kako je dodala, u tim slučajevima se građani odlučuju da novac potroše u Centralnoj Srbiji, a ne u srpskim sredinama na KiM, što utiče na kvalitet života i ekonomsku održivost stanovništva, kao i na veliki broj malih biznisa koji je živeo od ljudi koji rade u srpskom sistemu.  

Osim toga, postoji i zabrana uvoza robe iz Srbije koja pogađa lokalno stanovništvo i lokalne biznise.  

Kada je reč o samom dinaru, Jovana Radosavljević ističe da ga skoro više i nema u opticaju i da ne postoji način da dianr legalno uđe na Kosovo. Napominje da se u slobodnoj upotreni u uslužnim delatnostima i dalje toleriše, ali da je upitno do kada će to biti slučaj.  

"To jeste alarmantno pitanje. Što duže se ne dođe do rešenja, to će teže biti pogođeno lokalno stanovništvo", upozorila je Radosavljević i ukazala da su posebno pogođene najugroženije kategorije stanovništva, ali i mali biznisi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija