Politika

Kakvi su dometi prvomajske vlade: Stručnjaci za Euronews centar o izboru mandatara Vučevića

Komentari

Autor: Eurornews Srbija

30/04/2024

-

22:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sedam dana pre isteka roka za formiranje vlade Srbije, mandatar Miloš Vučević saopštio imena ministara i poručio da je reč o ljudima koji mogu da odgovore na izazove i zahteve u narednom periodu. Vlada sa 32 člana trebalo bi u naredne četiri godine, kako to vidi njen mandatar, da vodi Srbiju ka boljem životnom standardu. U programskom smislu ovo će biti vlada kontinuiteta, u kadrovskom vlada velikih povrataka. U MUP posle 10 godina vraća se Ivica Dačić, Zlatibor Lončar, posle pauze od skoro dve godine ponovo će biti ministar zdravlja, dok se uz američke sankcije u Nemanjinu 11 vraća Aleksandar Vulin. 

U novoj vladi će sedeti doskorašnja opozicionarka Milica Đurđević Stamenkovski, a ostavljene su stolice i za pet ministara bez portfelja. Početak rasprave o izboru novog kabineta Miloša Vučevića zakazana je za sutra, pa se može reći da će ovo biti prvomajska vlada. 

Kakvi su njeni dometi i šta je sve čeka u narednom periodu, bila je tema emisije Euronews centar u kojoj su gosti bili pravnik Milan Antonijević, politički analitičar Vladimir Dobrosavljević i stručnjak za strateške komunikacije Đorđe Trikoš. 

Doborosavljević smatra da su zamenik premijera i prvi potpredsednik vlade pokazatelj koji su strateški prioriteti vlade i da će to ovoga puta biti spoljna politika.

Činjenica da imate pet ministara bez portfelja, jednog potprredsednika bez jasnog resora delovanja donekle govori o tome da je bio cilj napraviti vladu sa što širom podrškom u parlamentu, učiniti je što stabilnijom, jer izazovi koje dolaze pred nama neće biti nimalo naivni, ocenio je Dobrosavljević.

Euronews/Centar/Screenshot

 

Dodaje da je Vučević jaka stranačka ličnost i neko ko je veoma popularan u SNS.

"Do sada se obično dešavalo, i neke spekulacije su bile da će na mestu premijera biti neko ko nema tu vrstu političkog, ili da tako kažem, stranačkog autoriteta. Ali ovog put, verovatno svesni izazova, pred kojima se na kraju i krajeva i kao zemlji i kao društvo ćemo se nalaziti u naradnom periodu, verovatno su se opredelili da naprave što homogeniju vladu u tom smislu, odnosno vladu sa što širom podrškom", rekao je Dobrosavljević.

Antonijević ne vidi ništa iznenađujuće u odluci i izboru Vučevića.

"Bilo je očekivano da Ivica izađe iz sponjih poslova. Očigledno dobro poznaje i sistem i kancelariju s kojom je izašao pre toliko godina. Za Milicu, nisam iznenađen zaista ko-god dobro prati političku scenu, zna da je oduvek gravitirala ka nekoj poziciji umetar vlade, bez obzira da li je formalno bila opozicija ili ne, a i ova druga iznenađenja. Ne vidim nešto previše iznenađenja, ima nekih dobrih poteza i sad samo da vidimo šta su ti izazovi i kako će se u odnosu na njih postavljati svaki od ministara, koliko će imati autonomije, koliko će unutar vlade koju Vučević vodi moći da svoju politiku nekako formiraju", rekao je Antonijević. 

Euronews/Centar/Screenshot

 

Trikoš kaže da je ova vlada ogledalo samog mandatara, koji, po njegovom uverenju, nema jasne političke vrednosti. Prema njegovim rečima, uloga Miloša Vučevića u ovoj vladi biće da ispuni misiju koju je predsednik Aleksandar Vučić odredio. 

"Ova vlada neće biti sa jasnih vrednosnih određenja i principa. Ona je toliko po svojim kadrovima raznolika, mogu da kažem da imamo jednu kompoziciju ministara gde neki ljudi apsolutno nisu u stanju da se ideološki povežu sa nekim drugim ministrima, tako da u tom smislu je meni ona vrlo u skladu sa onim kakav je profil samog mandatara. A mandatar Miloš Vučević je po mom sudu jedan političar koji nema jasan politički profil i koji je verovatno tu da bude na usluzi onoj politici koju je predsednik Vučić u datom trenutku odredio", rekao je Trikoš. 

Euronews/Centar/Screenshot

 

Kaže da je Marko Đurić dobio ministarsko mesto koje će biti izuzetno važno u narednom periodu, i slaže se sagovornicima da će to biti resor i pravac politike koji će presudno uticati na budućnost Srbije u krajnjoj liniji narednih godina.

"Možemo legitimno da komentarišemo kako je i zašto ministar Dačić sada ponovo preuzeo ministarstvo policije, to je jako važan resor, na koji način i zašto je Vulin ponovo u vladi, uz sve kontroverze koje smo imali u vezi sa njima. Sa jedne strane imamo Đurića, koji bi trebalo, pretpostavljam, da ojača i osnaži odnose sa SAD, a imate sa druge strane ljude koji su sankcionisani direktno od tih Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Trikoš.

Promene u spoljnoj politici?

Antonijević veruje da neće postojati promena u spoljnoj politici Srbije, što će se videti i u narednim danima nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga.

"Bilo kakav zaokret ili što bi u Vašingtonu neki u-turn nije moguć, već će biti mnogo jasnija ta politika i formulisana i to se vidi negde i po postavljanjima ambasadora u prethodnom periodu. Fokus je na Pariz i na neke druge gradove unutar Evrope i mislim da će to Marku Đuriću donekle olakšati posao, znači kada imate kvalitetne ambasadore u svetu, mnogo je lakše da vodite politiku, iako se ona možda u poslednjih 20 godina pre vodi preko najviših državnih zvaničnika, ali značajno i to kakve postavljenja radite", rekao je Antonijević.

Kaže da bi voleo da se naša politika vrati u okvire iskrenosti, kako ne bi imali dve poruke, jednu za domaću, jednu za stranu javnost, već da se te dve politike poklope. 

Kompletnu emisiju Euronews centar pogledajte u video na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija