Politika

Srbija u diplomatskom minskom polju: Šutanovac i Marković u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

22:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se trenutno nalazi u jednom diplomatskom minskom polju u kome su posute zamke na sve strane i samo je pitanje da li ćemo uspeti da te zamke zaobiđemo ili ćemo se upecati i nastaviti dalje da imamo još veće probleme, ocenio je predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac.

On je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" rekao da pokušaj prijema Kosova u Savet Evrope i najavljena rezolucija UN o Srebenici, nisu splet slučajnih okolnosti, već nešto što se događa s namerom.

"Postoji niz stvari. Prvo, očigledno je da postoji želja da se Kosovo rešava što je moguće brže. Ja mislim da je to iz minimum dva razloga. Jedan razlog koji se u javnosti gotovo i ne spominje, a to je suđenje Tačiju, Veseljiju i njegovoj ekipi, za koje pojedini američki svedoci koji su bili na suđenju kažu da je UČK činila ratne zločine tako što su ubijali i civile. Postoji velika verovatnoća, da ne kažem da je izvesno da dođe do presude, prve velike presude u odnosu na lidere UČK, što bi u svetu izazvalo tektonski poremećaj u odnosu na celu priču iz 1998. i 1999. godine u kojoj se samo jedna strana optuživala sve vreme, a de facto tako nije bilo", rekao je Šutanovac.

Druga stvar, koja po Šutanvocu, dodatno otežava poziciju Srbije, je očekivani završetak rata u Ukrajini. 

"Putin je već prošle godine kao jedan od aduta na konferenciji za novinare spomenuo Kosovo. Rekao je da ukoliko ste vi otcepili i priznali Kosovo, to isto možda se desi i nekim republikama u Ukrajini. On će taj adut verovatno da koristi na nekim pregovorima i onda je želja da se to prenebregne time što će Kosovo što pre da se smesti u Savet Europe, da se kaže da je to veća država, da to nema veze sa onim što se dešava na prostoru Ukrajine", dodao je nekadašnji ministar odbrane. 

Euronews

 

Marković je rekao da najavljena rezolucija o Srebrenici nije dobra stvar jer destabilizuje region.

"Po originalnoj definiciji genocid mora biti unapred planirano uništenje čitavog naroda, ili proterivanje, brisanje sa nekog prostora. A događaj u Srebrenici sigurno nije uništenje čitavog naroda", rekao je Marković.

On se osvrnuo i na odluku Parlamentarne skupština Saveta Evrope (PSSE), koja je sinoć podržala prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

"Često se dešava da međunarodna zajednica donosi štetne odluke same po sebi. To zaista nije dobro za kredibilitet Saveta Evrope da menja pravila koja je sama donela. Oni su promenili pravilo odlučivanja konsenzusom. Videli smo da je vrlo mali broj poslanika učestvovao u tom glasanju o statusu Kosova i legitimitet te odluke je vrlo sporan. Setimo se pogroma. Holbruk je rekao da su Albanci nervozni zbog toga što nemaju nezavisnost, pa su zato napravili pogrom. Znači, ono što je čudno je da oni Kosovu unapred daju ustupke, a Priština nikada ne ispunjava to što obećava", rekao je Marković.

Euronews

 

Šutanovac smatra da je ideja o samostalnosti RS, koju je predsednik Milorad Dodik najavio kao odogovor na donošenje rezolucije o Srebrenici, jako osetljiva tema za Srbe sa obe strane Drine, jer postoji mogućnost donošenja sankcija.

"Tu treba mnogo dobro da se analizira. Takva odluka podrazumeva da imate ozbiljne saveznike na svetskoj političkoj sceni koje mogu da vas podrže. Nisam siguran da u ovom trenutku postoje saveznici koji bi to uradili, mislim da se generiše jedna velika negativna energija sa druge strane, koja može da bude ogroman problem i za Srbiju. To utiče na sve nas, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci", rekao je Šutanovac.

Euronews

 

U emisiju se uključio i politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić, koji je za miting "Srpska te zove" rekao da je na neki način "kolektivni odgovor na lakrdiju koja se trenutno dešava u zemlji". 

"Mi ovde već tri decenije živimo sa činjenicom da imamo instituciju visokog predstavnika, dakle to je jedna apsurdna institucija koja ne postoji nigde u svetu, da čovek može da ima toliko nadležnosti da derogira lokalne parlamente, nacionalne parlamente, svaku odluku koja se donese na bilo kojem nivou u državi, visoki predstavnik po nekoj svojoj samovolji može da uzme i ukine ili preinači onako kako on to želi. Ovo sa rezolucijom o Srebrenici GS UN je samo jedan u nizu događaja, koji dodatno degradiraju i razgrađuju Bosnu i Hercegovinu i ona posle ovoga definitivno neće biti ista. Ja mislim da gubi neke od poslednjih konaca koji drže na okupu ovu državu kako-tako", rekao je Savić. 

Celu emisiju pogledajte u videu sa početka teksta.

Komentari (0)

Srbija