Politika

Ristić: Istorijska nauka i činjenice spore da se u Srebrenici dogodio genocid

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

12:48

Ristić: Istorijska nauka i činjenice spore da se u Srebrenici dogodio genocid
Dejan Ristić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je danas da niko ne spori žrtve zločina protiv čovečnosti koji se dogodio jula 1995. godine u Srebrenici, ali da istorijska nauka i činjenice spore da se tamo dogodio genocid i da je rezolucija o kojoj će u maju raspravljati Generalna skupština Ujedinjanih nacija (GS UN) način da se konstruiše jedan antičinjenični i antiistorijski narativ koji bi stigmatizovao čitav jedan narod. 

"Rezolucija jeste način da se konstruiše jedan antičinjenični, antiistorijski narativ i da kroz rezoluciju Ujedinjenih nacija, krovne, međudržavne i međunarodne organizacije, uspostavi jedan vrednosni sud. Očigledno je i da je inspiratorima ove rezolucije i nalogodavcima tih istih inspiratora jasno da presude Haškog tribunala nisu dovoljne, da bi se u istoriji za večnost označilo da se u Srebrenici dogodio ne zločin protiv čovečnosti - već genocid", rekao je Ristić za TV Prva.

Prema njegovim rečima, takva formulacija je antiistorijska i antičinjenična iz čitavog niza razloga i pojasnio da sama definicija genocida obuhvata više faza, a da je jedna od njih genocidna namera.

"U slučaju zločina protiv čovečnosti koji se dogodio u julu 1995. u Srebrenici nije postojala genocidna namera. To je čak i Haški sud utvrdio i potvrdio u svim presudama. Postavlja se pitanje kako možete nekog da osudite za genocid ako konstatujete da nije postojala genocidna namera", ocenio je Ristić.

Ristić je naglasio da su u Srebrenici stradali miškarci, a da genocid podrazumeva jasnu nameru uništavanja delova nacije ili čitave nacije.

"To podrazumeva ubijanje ili proterivanje i žena i dece i muškaraca. Svih kategorija unutar jednog etničkog ili društvenog korpusa. Ovde to nije slučaj. Deca do 14 godina su bila izdvojena, žene su bile izdvojene. Da je to dokaz da zapravo genocida nije bilo", ocenio je Ristić.

Ristić je rekao i da je jedan od najvećih svetskih stručnjaka za Holokaust Efraim Zurofi u više navrata objašnjavao zbog čega Srebrenica ne može da bude kvalifikovana kao genocid. 

"Niko ne spori ono što se dogodilo, ali istorijska nauka apsolutno spori pravnu kvalifikaciju do koje se stiglo u Hagu", rekao je Ristić.

Ristić dodaje da UN nisu nisu pravosudni organ, već politički i istorijski, i ocenio da je kod reolucije o Srebrenici jasan politički motiv posebno kada se vidi da iza nje stoji Nemačka, za koju je rekao da nije odgovorna samo za genocid u Drugom svetskom ratu već i za genocide koji su se desili ranije na Afričkom kontinentu.

"Da li je ovde sada želja da se pod firmom genocida što veći broj nacija uključi kako bi se ti autentični genocidi koje je Nemačka država sprovodila i u Evropi i u Africi devalvirali i obesmisleli na neki način", upitao je Ristić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija