Politika

Grenel: Istina je da nije svaki ratni zločin slučaj genocida

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/04/2024

-

18:18

Grenel: Istina je da nije svaki ratni zločin slučaj genocida
Grenel: Istina je da nije svaki ratni zločin slučaj genocida - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je saglasan sa ocenom direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa o Srebrenici ''da nije svaki ratni zločin slučaj genocida'', dodajući da nazivanje zločina genocidom umanjuje važnost ''onoga što je Nemačka uradila 1941''.

Grenel je na svom nalogu na mreži Iks podelio tekst koji je Zurof napisao za The Jerusalem Post, i naveo da se slaže s Zurofovom ocenom da ''nije svaki ratni zločin slučaj genocida''.

''To je tako istinito. Nemci guraju rezoluciju UN da označe genocid 29 godina posle. Ne treba sve ratne zločine označiti kao genocid. Guranje nekih drugih ratnih zločina u oznaku genocid, slabi ono što je tadašnja nemačka vlada uradila 1941. godine. Treba držati politiku dalje od osetljivog, ali važnog etiketiranja'', napisao je Grenel na mreži Iks.

Zurof je ranije ove sedmice za The Jerusalem Post napisao tekst pod naslovom ''Nije svaki ratni zločin genocid", povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

''Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama ili imaju nameru da vode kampanju za tobože 'humanitarne' ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno Holokaustu ili da je u stvari slučaj genocida", naveo je Zurof.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija