Region

Stevandić: Sve što je nametnuto jednog dana propadne, tako će i Kristijan Šmit i prvi izveštaj za Srebrenicu

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2024

-

16:58

Stevandić: Sve što je nametnuto jednog dana propadne, tako će i Kristijan Šmit i prvi izveštaj za Srebrenicu
Nenad Stevandić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u parlamentu da sve što je nametnuto jednoga dana propadne, tako će i nelegalni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kao što je propao i prvi izveštaj Komisije za Srebrenicu koji je stavljen van snage.

Stevandić smatra da će izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine imati poseban značaj kada ga usvoji Narodna skupšptina Republike Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su svi poslanički klubovi stranaka iz Republike Srpske svojim potpisima podržali zaključke u vezi sa izveštajem Nezavisne komisije.

Stevandić je poručio da je za srpski narod i Republiku Srpsku neprihvatljiva rezolucija o Srebrenici u UN koja nije o pomirenju u BiH, već osuđujuća rezolucija.

"Za srpski narod i Republiku Srpsku neprihvatljivo je donošenje takve rezolucije, jer je to predvorje ukidanja Republike Srpske", poručio je Stevandić.

Stevandić je rekao da je ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija kršenjem procedura u Predsedništvu BiH i spoljnoj politici krenuo u proceduru za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić naveo je u završnoj reči da su srpske žrtve nipodaštavane svih ovih godina.

"Haški tribunal je imao jedinstvenu priliku da dovede do pomirenja naroda u BiH, ali je tokom svog rada ovaj sud najviše sudio Srbima", rekao je Nuždić.

On je ukazao da to što niko nije pravosnažno osuđen za etničko čišćenje Srba iz Hrvatske dovoljno govori o tome kakav je bio Haški tribunal.

"Više od 40 godina kazne zatvora izrečeno je za zločine nad Srbima u BiH, za zločine nad Srbima na tzv. Kosovu izrečeno je 19 godina zatvora, dok je više od 1.000 godina i sedam doživotnih kazni zatvora izrečeno Srbima i celokupno osuđeno vojno i političko rukovodstvo Srpske. To dovoljno govori o tome kakav je Haški tribunal", istakao je Nuždić.

On je rekao da je istu praksu rada, nažalost, preuzeo Sud BiH, navodeći da je u srednjem Podrinju tokom 1992. godine evidentirano 26 stratišta na kojima je stradalo četvoro i više srpskih civila, dok je za zločine nad Srbima na prostoru Srebrenice pravosnažno osuđeno samo jedno lice pred Sudom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske na sednici je razmotrila zaključni izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995.godine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa