Region

Dodik: Status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Kristijana Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

13:17

Dodik: Status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Kristijana Šmita
Dodik: Status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Kristijana Šmita - Copyright Tanjug/SRNA/Danijela Danojlić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas da je status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Kristijana Šmita i da se, ukoliko to pitanje ne bude rešeno, ulazi u period eskalacije, ukazujući da situaciju dodatno komplikuje i rezolucija o Srebrenici koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsedništva BiH.

Dodik, koji u Grčkoj učestvuje na Delfi ekonomskom forumu, rekao je da je direktoru za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst preneo da je početni entuzijazam u BiH nakon dobijanja statusa pregovarača za članstvo u EU ugrožen ponašanjem Šmita i da je zbog toga došlo do krize i zastoja.

Dodik je naglasio da su rezoluciju o Srebrenici pokrenuli muslimani unilateralno, a da je ambasador pri UN to uradio ilegalno i da je to zabrinjavajuće, prenela je Srna.

"Mi ne možemo da pristanemo na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne budu ukinuta Šmitova nametanja, Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona.

"Organizovaćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su tenzije koje troše vreme i njima i nama", rekao je Dodik.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Dodik je naveo da je Ajnhorstovoj preneo i da američki ambasador u BiH Majkl Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom i da je on maliciozan.

"Marfi je običan spekulant. Na svu sreću, odlazi brzo iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Marfiju", istakao je Dodik.

Delfi ekonomski forum (DEF) okuplja više od 2.500 učesnika iz oblasti finansija, nauke i politike radi uključivanja javnih i vladinih institucija, privatnog sektora i civilnog društva u otvorene debate i diskusije.

Naziv ovogodišnjeg DEF-a je "Velika tranzicija" i fokus je na višestrukim tranzicijama u svetu kroz šest ključnih tema: geopolitika, održiva ekonomija i finansije, globalna budućnost, obrazovanje, planeta i ljudi.

Program je formiran u saradnji sa najvažnijim grčkim i međunarodnim istraživačkim centrima i institucijama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa