Politika

Vučić iz Njujorka: Nisam optimista, borba protiv usvajanja rezolucje o Srebrenici je nemoguća misija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/04/2024

-

17:33

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona objasnio sve razloge zbog čega je Srbija protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici i da su mnoge zemlje to razumele i govorile da bi trebalo da se usaglase stavovi, ali da odlaganje ne zavisi od nas.

"Nastavićemo borbu, ima rezultata ali je teško, mali smo za najmoćnije sile, ali istinu ne možete da pobedite silom i za nas to znači", rekao je Vučić.

On je rekao i da nije optimističan po pitanju toga da će uspeti da spreči izglasavanje Rezolucije o Srebrenici, ali da ga to neće sprečiti da nastavi da se bori.

"Znao sam to od početka, da je to gotovo nemoguća misija, ali to ne znači da smete da se ne borite. Ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i građanima, to je svetinja i za nas najvažnije, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači on nas", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Njujorku gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

On je naglasio da su sa svima razgovarali i objasnili situaciju.

"Ja moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost prema postupku i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kada glasaju za, nije im drago, jer im je jasno da povređuju prijatelja", rekao je Vučić i dodao i da su i po tom pitanju mnogo toga uradili i podigli ugled Srbije.

"Vidimo da je na male zemlje pritisak uočljiviji i snažniji. Mi smi mali i nije lako da se tome suprotstavimo. Veliki smo posao uradili u UN. Imali smo sastanak sa predstavnikom Brazila, sada sa Guterešom, sa specijalnim savetnikom UN za pitanje genocida, sa još pet, šest evropskih zemalja koje bar možemo da pitamo da ne budu protiv nas", rekao je Vučić.

"Sada me ne zanimaju izbori" 

Pred Srbijom su mnogo veći izazovi i problemi od održavanja beogradskih i lokalnih izbora zakazanih za 2. jun, poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše navode opozicionih medija da je, kako je navedeno, "pocepao" opoziciju, Vučić je istakao da ga sada ne zanimaju izbori niti, kako kaže, ima snage da se time bavi, već da to rade funcioneri Srpske napredne stranke.  

Rekao je da će se izborima baviti posle odluke o prijemu Prištine u Savet Evrope, zakazane za 16. maj.

Vučić je rekao da, kada je u pitanju glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope, prvo treba da sačekamo rezultate, pa da će tek onda moći da komentariše ishod.

"Neko će reći poraz, a mi ćemo reći da taj poraz svakako nije onakav kakav su nam namenili. Ne osećamo se kao poraženi", istakao je Vučić. 

"Večeras ćemo imati zajednički štab sa Beogradom u vezi sa rezolucijom"


Vučić je naglasio da Srbija nastavlja borbu i najavio da je će večeras na temu Rezolucije o Srebrenici imati onlajn sastanak sa članovima zajedničkog štaba u Beogradu, kako bi se sagledale pozicije Srbije. On je u izjavi novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija naveo da će pored ostalih razgovarati i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

"Danas imamo težak dan, tek smo na sredini, a imaćemo večeras i zajednički štab sa Beogradom pa će se uključiti i Ana i Ivica i svi ostali iz Beograda, pa da vidimo gde smo. Imamo izaslanike po celom svetu, borimo se od Kambodže do Paname, svuda su naši ljudi, prenose moju poruku, moje pismo i razgovaraju sa domaćinima", kazao je predsednik.

Naglasio je da je to ono što Srbija može da uradi i podsetio da je do sada u Njujoroku razgovarao sa predsavicima više od 80 zemalja, da se ti razgovori nastavljaju, a da ih je sa prijemom bilo skoro 120. 

Dodao je da se u Nujorku čulo da je neverovatno da je mala Srbija uspela da se tako suprotstavi da svi u UN samo o tome govore, a da su sa druge strane sve najmoćnije i najveće sile sveta. 

"Sreća, ovde je reč o jednom mirnom političkom postupku, ja se nadam da ću imati priliku da razgovaram i sa američkim stalnim predstavnikom, to nam je važno i zbog Kosova u budućnosti i zbog svega drugog", rekao je predsednik. 

Objasnio je da je stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild član kolegijuma američkog predsednika Džoa Bajdena i da je to uži tim "koji odučuje o svemu", zbog čega je važno da se sa njom uspostave najbolji odnosi.

"Neću da se izvinim slovenačkim političarima"

Vučić je rekao da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, vode odvratnu politiku.

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić. 

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

"Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Tanjug

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto "strašno", ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao "strašno".

"Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obaveste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu", zaključio je Vučić.
 

Komentari (0)

Srbija