Politika

Završen sastanak dela opozicije, Brnabić i rukovodstva javnih servisa Srbije i Vojvodine:Nismo dobili konkretne odgovore

Komentari

Autor: FoNet

29/04/2024

-

18:00

Završen sastanak dela opozicije, Brnabić i rukovodstva javnih servisa Srbije i Vojvodine:Nismo dobili konkretne odgovore
Euronews - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa koje idu na lokalne izbore u Beogradu 2. juna danas su, posle sastanka sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić i rukovodstvima javnih servisa Srbije i Vojvodine, rekli da nisu dobili konkretne odgovore na pitanja koja su postavljali i primere pristrasnog izveštavanja koje su predočavali.

"Oni iznose neke svoje podatke, a nema konkretnog odgovora na naše primedbe. Oni su, navodno, načelno prihvatili naše zahteve i procedure i očekujemo da posle ovih rezgovra dođemo do nekih rezultata", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac na konferenciji za novinare posle sastanka, sazvanog na inicijativu Brnabić.

Lutovac je naveo da su predstavnici opozicije imali konkretna pitanja i odgovore i da sada čekaju kakav će biti rezultat, uz napomenu da očekuju da se to u što skorije vreme predstavi.

On je precizirao da se zahtev odnosio ne samo na lokalne izbore, nego i za objektivno izveštavanje javnih servisa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) sve vreme, a ne samo u kampanji.

Taj problem se, kako je istakao, formalno rešava samo preko Regulatornog tela za elektronske medije, za čiju smenu je opozicija u oktobru prošle godine podnela zahtev, koji je potpisalo 50 poslanika, a reakcije na tu inicijativu još nema.

Lutovac je dodao da se nada da će posle ovih razgovora doći do nekih rezultata, ako ne na formalni, onda na neformalni način, da javni servisi budu dostupni građanima koji su glasali za sve političke opcije, a ne samo za vladajuću.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović naglasio je da je su predstavnici javnih servisa suočeni ca činjenicom da je 91 odsto prostora u informativnim emisijama posvećeno Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, što je pokazao monitoring, a da je opozicija danas ponudila konkretna rešenja, poput proporcionalne zastupljenosti svih parlamentarnih grupa i organizacija civilnog društva u informativnim emisijama RTS.

Traženo je, takođe, i prisustvo opozicije u svim informativnim i emisijama debatnog karaktera, a da li će doći do toga, ne zna se, na vlastima je da odgovore, mada je danas dogovoreno da u parlamentu uđe u proceduru inicijativa za smenu članova REM.

Kada će biti zakazana sledeća sednica na temu izveštavanja javnih servisa, nije dogovoreno. 

Orlić: RTS i RTV pristrasne

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, koji je prisustvovao današnjem sastanku poslaničkih grupa sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić i rukovodstvima javnih servisa, izjavio je da su iskazali nezadovoljstvo pristrasnim načinom na koji Radiotelevizija Srbije (RTS) i Radiotelevizija Vojvodine (RTV) prate rad vladajuće partije.

Orlić je, na konferenciji za novinare, rekao da se ta pristrasnost pogotovo vidi u informativnim i emisijama debatnog karaktera, pogotovo u ovim drugim, gde jedan njihov predstavnik mora da se suprotstavlja trojici iz opozicije i voditelju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Nema fer i proporcionalnog odnosa. To je potpuno ostrašćen pristup. Nismo dobili nikakav odgovor", istakao je on.

Orlić je ukazao da je rukovodstvo RTV priznalo na sastanku da postoji apsolutna dominacija opozicije u svim njihovim debatnim emisijama.

Za predstavnike opozicije on je konstatovao da ni sami ne znaju šta hoće, a da im je sastanak bio samo prilika da ga iskoriste za medijsku promociju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija