Politika

Francuski general o bombardovanju Srbije: To je bila greška, sa takvim "pobedama" porazi nam nisu potrebni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

13:46

Francuski general o bombardovanju Srbije: To je bila greška, sa takvim "pobedama" porazi nam nisu potrebni
Francuski general o bombardovanju Srbije: To je bila greška, sa takvim "pobedama" porazi nam nisu potrebni - Copyright Prinstcreen YouTube/NATO

veličina teksta

Aa Aa

Penzionisani general francuske vojske Mišel Jakovlef, gostujući na francuskom "La Chaîne Info" (LCI) medijske grupe TF1, komentarisao je poziciju NATO-a u odnosu na Rusiju i Kinu, ali i govorio o agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Prema generalu Jakovlefu, cilj NATO agresije na SR Jugoslaviju je bila nasilna smena tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, i to ne iz političkih, već iz ličnih razloga pojedinih visokih funkcionera sa Zapada.

"Započinjanje rata zbog toga (prim. aut. da bi se smenio Milošević), da, bila je greška. Ovo je rezultat manipulacije nekolicine ljudi koji su imali ličnu zamerku prema Miloševiću", rekao je general Jakovlef.

Na opasku novinara da je general ranije spominjao Amerikance, te pitanje ko je od Amerikanaca poveo agresiju na jednu zemlju zbog ličnog animoziteta ka Miloševiću, Jakovlef je odgovorio:

"Pa Klark, Medlin Olbrajt... Postojala je zavera da se Milošević kazni i dogodila se na Kosovu. Zato budite oprezni, ono što ja kažem nije pristrasna partijska linija u NATO-u, nije stranačka linija na "Quai d'Orsay" (prim. aut. sedište francuskog ministarstva spoljnih poslova), a ja nisam zaverenik... Imam dokaze, to je malo duža priča, ali zaista je bio rat koji nam nije trebao. A velika lekcija je da započeti rat koji vam ne treba, plaćate 20 godina kasnije", kazao je francuski general.

Profimedia

 

On je istakao i to da je NATO agresija na SR Jugoslaviju ostavila pečat u kolektivno pamćenje Srba, Rusa i Kineza, zbog kojeg ova tri naroda nemaju poverenje u NATO.

"A da li to plaćamo i u ovom slučaju? Rusi, Srbi i Kinezi čija je ambasada tamo bombardovana - oni to nisu zaboravili. To im se stvarno usadilo u pamćenje i nemaju problem da kažu: 'Ah, pogledajte vi zapadnjaci, vi ste napravili ovakvu grešku', jer apsolutno, nije postojala rezolucija Saveta bezbednosti UN", istakao je general Jakovlef.

Govoreći o učešću Francuske i Nemačke u NATO agresiji, general je naveo da su ove dve zemlje "prevarene od NATO mašinerije" da bi pristale da se priključe toj akciji.

"Francuska i Nemačka su prevarene od NATO mašinerije da pristanu da vode ovaj rat, ali posle toga je partijska linija u Francuskoj bila veoma tvrda u svim NATO operacijama posle toga sa stavom: 'Nećemo nigde ići u rešavanje kriza bez mandata UN', ali bilo je kasno", rekao je Jakovlef.

Kometarišući Kumanovski sporazum, general je istakao da "nije bilo razloga za slavlje sa strane NATO-a".

"Imao sam razgovor sa svojim komandantom generalom koji je tada bio iznenađen da smo se radovali pobedi, kada su se Srbi povukli i kada je došlo do dogovora, Kumanovskog sporazuma, kada je NATO ušao. Moj komentar je bio: 'Sa ovakvim pobedama ne trebaju nam porazi', rekao je Jakovlef i dodao:

"I postoji jako ogorčenje Srba i Rusa prema NATO-u, prema Zapadu uopšte, jer su sve trpali u isti koš, zbog toga. Po ovom pitanju, moramo se složiti sa njima. Ne možemo u isto vreme da budemo branioci i da, konačno, trajno promovišemo međunarodno pravo, a u ovom slučaju smo napravili stratešku i istorijsku grešku", zaključio je general Mišel Jakovlef.

Podsetimo, general Mišel Pjer Stjuart Jakovlef je rođen 26. aprila 1958. godine u Mezon-Lafitu. Penzionisani je general francuske vojske. Učestvovao je u Zalivskom ratu i tada je 1990. godine bio raspoređen u Saudijskoj Arabiji kao komandant 2. eskadrile u okviru operacije "Pustinjski štit", a zatim je učestvovao u borbi 1991. protiv Iračana tokom operacije "Pustinjska oluja".

Od 1997. godine služio je kao pomoćnik generala Iva Le Šatelijea, komandanta multinacionalne divizije "Jugoistok" u Bosni i Hercegovini u okviru SFOR-a. Godine 2002. po drugi put je sa delom svog puka upućen u Mostar u Bosni i Hercegovini na čelu francuskog bataljona u okviru SFOR-a.

Godine 2008. po treći put se našao i na Kosovu i Metohiji kao deo KFOR-a, gde je trebalo sa odredima iz svoje jedinice da formira jezgro multinacionalne operativne grupe "Sever" u rejonu oko Severne Mitrovice, gde je na dužnosti bio od septembra 2008. do januara 2009. godine.

Komentari (0)

Srbija